Valunzi – uzrok, kako ih prepoznati i liječiti

Valunzi - uzrok, kako ih prepoznati i liječiti

Valunzi najčešće pogađaju žensku populaciju

Ukoliko vas najednom preplavi iznenadan val vrućine, najvjerojatnije se radi o valunzima. Valunzi se u najvećem broju slučajeva vežu uz žene koje se nalaze u klimakteriju ili u perimenopauzi. Klimakterij i perimenopauza vremenski su najčešće povezani te je to razdoblje kada neki dijelovi tijela postepeno prestaju funkcionirati, a na prvom mjestu se to odnosi na jajnike.

Menopauza znači posljednju menstruaciju, odnosno, trajni prestanak menstrualnog ciklusa, dok perimenopauza obično nastupa u prosjeku 5 godina prije dolaska posljednje menstruacije. Iako se valunzi najčešće vežu uz tu pojavu u ženskom životu, nisu vezani samo uz taj period već se oni mogu javiti i kod drugih žena koje ne prolaze kroz te promjene, no isto tako mog pogoditi i mušku populaciju svih životnih dobi. Takvi nagli valovi vrućine ne predstavljaju pravi zdravstveni problem, no neugodna su pojava koja nastaje kao rezultat širenja krvnih žila koje se nalaze u koži koja zbog toga postaje topla i crvena, što rezultira znojenjem i padom temperature.

Valunzi se mogu javiti u bilo koje vrijeme

Valunzi se mogu javiti u bilo koje doba dana, no češće se javljaju po noći nego za dana. Mogu se javiti tek nekoliko puta dnevno, a ponekad se mogu javiti i po tridesetak puta dnevno te im trajanje može biti do 10 minuta. Osim naglog osjećaja vrućine i preznojavanja, simptomi koje uključuju valunzi su ubrzan rad srca, odnosno, pojačan puls te se ponekad javlja i osjećaj manjka daha. Kako smo ranije spomenuli, takvi nagli i iznenadni valovi vrućine najčešće zahvaćaju žene, posebice po noći zbog čega dolazi do buđenja, što u krajnjoj liniji može utjecati na kvalitetu sna i pojavu neispavanosti koja opet nosi svoje probleme.

Neispavanost može rezultirati razdražljivosti, no isto tako može potaknuti pojavu anksioznosti, depresije i nekih drugi promjena na području psihičkog zdravlja. Sve te promjene vežu se uz estradiol, jedan od oblika estrogena, zbog čijeg pada dolazi do perimenopauze koja rezultira mnogim promjenama, uključujući i valunge.

Valunzi i kako ih liječiti

Valunzi osim žena u perimenopauzi i menopauzi mogu pogoditi ostale žene, ali i muškarce, no kod njih je uzrok drugačije prirode. Neki lijekovi, prekomjerna tjelesna težina, velike količine stresa, anksioznost ili i neki drugi problemi od kojih su najčešće u pitanju oni vezani uz štitnjaču mogu također dovesti do naglih naleta vrućine. Ukoliko su valunzi povezani s nekim od navedenih razloga, njih se može tretirati tako da riješite te probleme ukoliko je moguće. Neke od tih problema možete sami rješavati kao što je smanjenje tjelesne težine, no za probleme vezane uz zdravlje potrebno je posjetiti liječnika koji će vam dati daljnje upute.

Ukoliko se nagli naleti vrućine javljaju zbog menopauze, tada se trebate javiti svojem ginekologu kako bi ciljano rješavali problem istih. Ovisno o tegobama i dobi žene, ginekolog može predložiti hormonsku terapiju kojom će se olakšati ti problemi. Ukoliko je potrebno, hormoni se daju oralno u obliku tableta, preko kože sa flasterima ili vaginalno, no odluku o tome donosi liječnik.


Tagovi: