Perimenopauza – uzrok i simptomi

Perimenopauza - uzrok i simptomi

Što je perimenopauza

Perimenopauza je period u životu svake žene koji prethodi periodu menopauze. Ovaj period može trajati kod nekih žena 4 godine, dok kod drugih žena čak i 8 godina. Kako se računa da je prosječna dob ulaska žene u menopauzu oko 51. godine života, period menopauze može započeti u ranim četrdesetima, ali i u kasnim četrdesetima.

Perimenopauza je period u kojem se tijelo žene priprema za menopauzu kada potpuno izostanu mjesečnice uzastopno 12 mjeseci. U ovom periodu dolazi do hormonskih promjena koje se različito manifestiraju kod žena. Tijelo žene u ovom periodu proizvodi manje spolnih hormona, progesterona i estrogena, pa često ovaj proces zovu i obrnuti pubertet.

Kod svake žene ovo je indivudualan proces, no žena se može informirati kako je to prošla majka, starija sestra, baka jer genetika u ovom procesu ima veliki utjecaj. Ako je majka žene potpuno izgubila menstruaciju u 52. godini života vrlo je vjerojatno da će tako biti i kćeri.

Perimenopauza uzroci

Uzroci koji dovode do prirodnog procesa ženskog reproduktivnog života je smanjena proizvodnja spolnih hormona, estrogena i progesterona. Uslijed toga reproduktivni organi jajnici će s vremenom prestati proizvoditi jajašca i nestat će menstruacija. Perimenopauza kao period koji traje godinama priprema tijelo žene na zaustavljanje reproduktivnog života žene.

Krvarenja tokom perioda perimenopauza mogu biti obilnija, ali i oskudnija, te također menstrualni ciklusi mogu biti kraći ili dulji od uobičajenog na koji je žena naviknula. Promjene u krvarenjima normalne su u ovom periodu, no prilikom posjeta ginekologu svakako to treba spomenuti kako se ne bi radilo o nekom drugom zdravstvenom stanju.

Hormonske terapije uključuju uzimanje hormona estrogena i progesterona kako bi se ublažili simptomi predstojeće menopauze. No ima situacija kada se estrogen koristi sam kao u situacijama kada je ženi zbog zdravstvenih razloga otklonjena maternica. O hormonskoj terapiji će odlučiti vaš liječnik ginekolog jer ovi hormoni čuvaju zdravlje žene i smanjuju rizik od moždanih i srčanih udara kojima su žene u ovoj dobi sklonije upravo zbog smanjene proizvodnje ovih hormona.

Perimenopauza simptomi

Simptomi koji upućuju da je nastupio period perimenopauza u životu žene su raznoliki i nisu jednaki kod svake žene, niti vrstama niti intenzitetom. Kod nekih žena simptomi su blagi i ne predstavljaju narušavanje kvalitete života žene, dok kod drugih žena ti simptomi mogu biti izuzetno jako i poremetiti obavljanje dnevnih zadataka koje žena mora obaviti.

Perimenopauza je obilježena valunzima, naglim promjenama osjećaja vrućine u licu i gornjem dijelu tijela što može trajati od par sekundi ili minuta, pa i duže. Najčešće se valunzi javljaju noću, pa uzrokuju i nesanicu i kroničan umor tokom dana koji se manifestira kao fizička slabost. Kod nekih se žena kao simptomi mogu pojaviti i tjeskoba i depresija, te napadaji panike. Dolazi do promjena u tjelesnom izgledu i debljanja, promjena na koži, noktima i kosi, s time dolazi i do promjena u libidu. Sve zajedno dovodi do problema s koncentracijom, pa se žene u ovoj dobi nerijetko nalaze u situaciji da im za određene zadatke treba duže vremena nego prije.

Problemi s inkontinencijom uzrokovat će češće infekcije urinarnog sustava, a suhoća vagine zbog smanjene proizvodnje estrogena uzrokuje bolne spolne odnose i vaginalne infekcije. Simptomi su i osteoporoza što predstavlja povećani rizik od prijeloma, naročito kukova, kralježnice i zapešća, a uz to javljaju se i bolovi u zglobovima i kostima.


Tagovi: