Dali žena može ostati trudna u menopauzi

Dali žena može ostati trudna u menopauzi

Žena i trudnoća u perimenopauzi

Menopauza je prirodan proces starenja žene koji se zbiva oko 50 te godine ženina života. U tom periodu njezina reproduktivna sposobnost drastično opada, što se osjeća i godinama prije menopauze. Period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza i nastupa pet ili čak deset godina prije izostanka menstruacije i nastupa menopauze.

Oko četrdesete godine života tijelo žene se počinje mijenjati i u tijelu žene osjećaju promjene zbog hormonalnih promjena. U periodu perimenopauze iako pada reproduktivna sposobnost žene trudnoća je moguća. Mnoge se žene zavaravaju da je oko 40 te godine mala mogućnost da ostanu trudne, pa prakticiraju nezaštićene spolne odnose i nerijetko se iznenade trudnoćom.

Žena je u periodu perimenopauze itekako plodna i njezina reproduktivna sposobnost postoji bez obzira na utjecaj homona koju tek počeli mijenjati svoju proizvodnju i utjecaj na reproduktivne organe žene. Kod nekih će žena period perimenopauze biti vrlo kratak te će ući u menopauzu vrlo rano na početku četrdesetih, no to ne znači da je trudnoća nemoguća.

Žena i trudnoća u menopauzi

Menopauza je period u kojem žena najmanje godinu dana ima izostana menstruacije. U periodu prije toga menstruacije su neredovite, pa su i ovulacije neredovite. Mogućnost začeća je manja nego u tridesetima jer je i ovulacija rijeđa ili izostaje kao i menstruacija. U periodu menopauze menstruacije su neredovite, sve do perioda kada menstruacija potpuno izostane.

Ukoliko žena počne osjećati simptome koji bi upućivali na trudnoću poput mučnina, nadutosti, umora bilo bi dobro da napravi test za trudnoću. Iako su danas velika većina testova za trudnoću kvalitetni postoje i sigurniji načini utvrđivanja trudnoće poput nalaza HCG u krvi koji se povećava u trudnoći. Kada test HCG potvrdi trudnoću potrebno se javiti svom ginekologu koji će uputiti ženu o mogućim komplikacijama koje može imati u trudnoći zbog svojih godina.

Zdrava trudnoća u ovim godinama nije nemoguća no vrlo vjerojatno će se trudnica morati pridržavati određenih pravila, pa je moguće i da će dio trudnoće morati mirovati.

Žena i trudnoća u postmenopauzi

Trudnoća u periodu ženina života nakon menopauze koji se naziva postmenopauza je također moguća iako je menstruacija izostala. Zaostale ovulacije su moguće čak i kada više nema mjesečnih krvarenja. Smatra se da je nastupila postmenopauza kada menstruacije izostane najmanje godinu dana, no u nekim slučajevima jajnici još uvijek proizvode jajašca te je stoga kod nekih žena trudnoća moguća.

Žene obično smatraju ako nemaju menstruaciju da je trudnoća više nemoguća, no to nije u potpunosti točno. Svako tijelo je različito i ono što vrijedi za jednu ženu ne vrijedi za drugu. Hormoni će se različito ponašati kod različitih žena, stoga je moguće u nekim slučajevima ako se prakticira nezaštićeni seks da dođe do trudnoće čak i u razdoblju postmenopauze.

U periodu postmenopauze trudnoće su rizične i za žene i za dijete, te su moguće brojne komplikacije u trudnoći od prijevremenog poroda, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, abnormalan položaj posteljice, pretjerano krvarenje tokom poroda, spontani pobačaji, te su veći rizici za abnormalnosti kod beba kod ovakvih trudnoća.


Tagovi: