Uzrok agresivnosti kod djece – Kako spriječiti agresivnost djece

Uzrok agresivnosti kod djece - Kako spriječiti agresivnost djece

Što uzrokuje agresivnost djece

Agresivnost djece često se može vidjeti u predškolskoj i školskoj dobi. Ljutnja, frustracija i agresivno ponašanje često su prisutni kod djece od dvije ili tri godine. Jedan od razloga tome je što dijete u toj dobi ne može jasno izraziti svoje osjećaje. Kako dijete raste, mnogi unutarnji i vanjski čimbenici utječu na manifestaciju negativnih reakcija. Oni usvajaju obrasce ponašanja iz svoje okoline i ponašaju se u skladu s njima. Kada promatramo oblike agresije kod djece, ona se manifestira na sljedeće načine: lomljenje igračaka, udaranje, nezadovoljstvo, agresivan odnos prema roditeljima i vršnjacima. U ponašanju prema drugima djeca se teško prilagođavaju i postoji određena vrsta razdražljivosti. Njihove reakcije su pretjerane i nesrazmjerne situaciji. Ne mogu kontrolirati svoju ljutnju, za koju uvijek postoji neko opravdanje. Ključni element njihove agresije je namjera. Dijete djeluje s namjerom da povrijedi ili naudi drugima. Agresivnost djece je češća tamo gdje postoji obiteljsko nasilje. Tada dijete usvaja obrasce agresivnog ponašanja i ne bježi od toga ako misli da će mu poslužiti. Također, djeca koju roditelji često kažnjavaju, tuku i kritiziraju povećavaju svoju sklonost ispoljavanju agresivnog ponašanja.

Agresivnost djece u ranom djetinjstvu

Što najviše utječe na agresivnost djece u ranom djetinjstvu? U ranoj fazi života djeca se susreću s nekontroliranim bijesom, agresijom i čestim izljevima bijesa. Problemi prilagodbe mogu se pojaviti i pod utjecajem čimbenika okoline. Kada su djeca agresivna, rješavanje ovog problema ovisi o njihovoj dobi i stupnju razvoja. Ako je dijete kod kuće izloženo nasilju ili svjedoči tuđem nasilju, onda ga je kontraproduktivno kažnjavati. Roditelji se moraju ponašati smireno i izbjegavati emotivne reakcije. Ako je dijete razdražljivo, treba pričekati da se smiri. Roditelji moraju pokazati djetetu negativne posljedice njegovog agresivnog ponašanja. Na taj način dijete će shvatiti da mu roditelji takvim ponašanjem neće moći ispuniti želje. Postavljanje pravila pomaže djeci da nauče prihvatljive obrasce ponašanja u društvu. U isto vrijeme, ova pravila i granice pružaju im sigurno okruženje. Pravilan pristup i razumijevanje djetetovih potreba ključni su za zdravo ponašanje. Kada se agresivnost djece nastavi, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka koji će uz pomoć posebnih strategija pomoći u rješavanju emocionalnih potreba i ponašanja.

Kako spriječiti agresivnost djece

Kako spriječiti agresivnost djece? Što može biti učinjeno? Ključno je da dijete odmalena nauči kontrolirati svoj bijes. Uspostavljanje kvalitetnog odnosa i stvaranje osjećaja razumijevanja važni su koraci u smirivanju djeteta. Ono što se djetetu ne smije dopustiti je da se ponaša agresivno jer će kasnije teško odustati od takvog oblika ponašanja. Neodgovorno ponašanje odraslih može povećati agresivnost djece. Ohrabrenje je važan temelj pozitivnog ponašanja. S djetetom treba surađivati ​​i poticati ga na preuzimanje obveza i odgovornosti. Dijete ne treba uspoređivati ​​s drugima i kritizirati ga pred drugima. Trebali biste dati dobar primjer tako što ćete biti strpljivi sa svojim djetetom i pomoći mu da nauči kako kontrolirati svoju ljutnju. Djetetu treba pokazivati ​​ljubav i pažnju, provoditi vrijeme s njim i omogućiti mu razne aktivnosti u kojima može izraziti svoje emocije. Likovne aktivnosti, crtanje, slikanje, mogu pomoći u kontroli kada je prisutna dječja agresivnost. Osim toga, sportske aktivnosti poput košarke, nogometa uvijek su podržane ideje.


Tagovi: