Uz ovaj trik ne treba vam klima. Evo kako se rashladiti u 5 minuta. Ovo stvarno djeluje!

Zanimljivosti

Uz ovaj trik ne treba vam klima. Evo kako se rashladiti u 5 minuta. Ovo stvarno djeluje!

Ljetne vrućine i kako se rashladiti u 5 minuta

Toplinski valovi sve su češća pojava u našim krajevima ali i u cijeloj Europi zbog globalnog zatopljenja. Vrućine koje nas zamaraju mogu biti vrlo opasne i trebamo izbjegavati boravak vani u periodu dana kada je najviše vruće. Međutim, zbog posla, obaveza i koječeg drugog si ne možemo priuštiti da smo zatvoreni u kući dok traju toplotni valovi.

Vrlo efikasan način kako se rashladiti u 5 minuta je jedan brzinski sladoled, no nemojte ga pojesti na brzinu. Čaša hladne vode može biti izvrsno osvježenje, no nikako nemojte po vrućinama piti alkohol jer vam može pozliti.

Bočica sa čepom na sprej napunjena hladnom vodom može itekako rashladiti vaše lice, glavu, ruke, a ako ste u prilici oprati ruke hladan mlaz vode koji će vam teći po podlakticama itekako će pomoći da se osvježite na brzinu kada niste u prilici da se okupate u moru, rijeci ili na bazenu. Naravno da je kupanje najbolji način rashlađivanja jer time cijelo tijelo i glavu hladite pa čak iako je temperatura vode iznad 25 stupnjeva Celzijevih.

Kako rashladiti prostoriju u 5 minuta

Kada su ljetne vrućine prije odlaska na posao spustite rolete na prozorima tako da vaš stan ili kuća bude u mraku a opet će dobivati svjetla i zraka kroz rupice na roletama, vrućina neće moći toliko doprijeti u prostoriju. No, ukoliko vaši prozori ili staklena vrata gledaju na jugo-zapadnu stranu možda ne bi bilo loše zatvoriti i prozore i vrata nakon spuštanja roleta, na taj način zasigurno neće ući vrućina i kad dođete sa posla dočekat će vas ugodno rashlađen prostor.

Ukoliko ni to nije dovoljno a ne želite paliti klimu ili je niti nemate, nego se služite sa ventilatorom možete se poslužiti trikom sa mokrom krpom. Mokru krpu stavite ispred ventilatora, ne na ventilator jer bi vam ventilator mogao usisati tkaninu već objesite ispred ventilatora, tako će zrak koji ventilator puše prolaziti kroz mokru krpu i ovlaživati prostor, te na taj način rashladiti prostoriju.

Isto možete učiniti da navečer prije spavanja ako želite rashladiti spavaću sobu sa mokrom krpom na prozoru ukoliko napravite mali propuh osjetit ćete svježinu u sobi u kojoj spavate.

Kako rashladiti krevet u 5 minuta

Najbolja posteljina u vrijeme ljetnih vrućina je pamučna posteljina, nikako satenska ili ona koja sadrži poliester u sebi. Pored kreveta nemojte držati aparate koji griju prostoriju poput mobitela, ionako su štetni zbog zračenja. Ukoliko je doista vruće možete posteljinu prije spavanja staviti u vrećicu i na 5 minuta u zamrzivač, posteljina će vas ugodno hladiti neko vrijeme.

Egipatska metoda je da plahtu kojom ćete se pokriti namočite u hladnu vodu, kako madrac ne bi upio vlagu između vas i mokre plahte stavite ručnik. No ukoliko imate problema sa bubrezima, mjehurom osjetljivu maternicu i jajnike, te probleme sa zglobovima i kostima ova metoda nije preporučljiva za vas jer biste se mogli prehladiti.

Još je jedan trik koje su znale i naše bake, termofor. Po zimi se termofor puni vrućom vodom kako bi ugrijao u krevetu, a po ljeti se puni hladnom vodom kako bi se krevet mogao rashladiti. Dobar madrac od latexa ili hladno lijevane pjene izvrstan je za rashladiti se noćima. A viseća mreža koju možete objesiti u svom stanu ili kući idealna je za ljetne vrućine.

Tagovi: