Urasla dlaka – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Urasla dlaka - simptomi i liječenje

Urasla dlaka i kako dolazi do toga

Urasla dlaka može biti neugodan problem. Osim što estetski ne izgledaju lijepo, u nekim slučajevima mogu izazvati infekcije i upale, ovisno o mjestu na kojem se nalaze. Urasla dlaka najčešće se događa u trenutku kada neka dlaka treba probiti izlaz na površinu, no umjesto da se to dogodi, dođe do vraćanja natrag i urasta u kožu ili malo ispod kože, što može izazvati upale.

Također, veća je vjerojatnost da će se urastanje dlake dogoditi na područjima koja imaju jače i kovrčavije dlake. Uz već navedene razloge urastanja dlaka, ono što će pripomoći toj pojavi je brijanje britvicom te nošenje preuske odjeće. Loše održavanje higijene također će pripomoći razvoju upale ukoliko dođe do urastanja te je stoga poželjno redovito održavati higijenu, kao i pripaziti kakvu odjeću nosite te od kojih je materijala napravljena. Urastanje dlaka može se dogoditi na bilo kojem dijelu tijela pokrivenom dlakama, no najčešći su problemi na području prepona.

Urasla dlaka i simptomi

Kada se dogodi urasla dlaka, naše tijelo na to reagira kao da se u njemu nalazi predmet kojem nije mjestu tu, odnosno, kao da je riječ o stranom tijelu. Razloge zbog kojih se pojavljuje urasla dlaka smo već ranije naveli o tekstu, tako da ćemo sada navesti i najčešće simptome po kojim se urasle dlake mogu prepoznati. Ovisno o intenzitetu upale, simptomi mogu varirati pa će se kod nekih urasle dlake vidjeti kao crvenilo ili pak mala modrica, neke će mučiti natečena koža sa gnojnom nakupinom koja podsjeća na prištiće, dok će kod nekih biti prisutno samo veće zadebljanje koje može i ne mora biti bolno na dodir.

Urasle dlake nisu nužno opasne za zdravlje, no mogu biti neugodne i protezati se kroz dulje vrijeme. Pokušajte ne prolaziti po zahvaćenom području prstima, istiskati gnoj i slično jer time možete riskirati širenje bakterija koje bi mogle zakomplicirati stvar i ostaviti ožiljke, već pokušajte na prirodan način utjecati na pojavu istih.

Urasla dlaka i tretiranje

Urasla dlaka može biti neugodna pa čak i bolna, posebice ako se nalazi na osjetljivom području. Ukoliko vas muče urasle dlake, nemojte ih dirati prstima ili pincetom, pokušajte ne se češkati i grebati se te pokušajte ne koristiti britvicu na tom području dok urasla dlaka ne prođe. Najbolje prevencije za nastajanje uraslih dlaka su održavanje higijene kako bi se smanjila mogućnost upale s prisutnošću mrtve kože i raznih bakterija. Pilinzi su također dobra solucija i pomoć pri pojavi uraslih dlaka.

Bilo da radite piling u kućnoj radinosti ili pak kupujete gotov proizvod, piling je taj koji će maknuti mrtve stanice kože s tijela te će pomoći hidratizirati kožu i činiti je mekšom. Ulje čajevca ima antibakterijsko djelovanje te također može pomoći pri problemu uraslih dlaka, no treba ga koristiti odmjereno. Aloe vera gel, med i slični proizvodi također imaju antibakterijsko djelovanje, no ukoliko domaći proizvodi ne pomognu, definitivno se obratite doktoru ili ljekarniku kako bi dobili kremu za smanjenje upala.

Tagovi: