Upozorenje na Olujno Nevrijeme: DHMZ izdao alarm za ovu regiju! Stiže jaka kiša.

Upozorenje na Olujno Nevrijeme: DHMZ izdao alarm za ovu regiju! Stiže jaka kiša.

Hrvatsku ovog vikenda zahvaća promjenjivo vrijeme praćeno obilnom kišom, pljuskovima s grmljavinom i lokalno jakim grmljavinskim nevremenima, upozorava Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Dalmacija, posebno jug, je podložna najvećem riziku od ovih nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Danas, prognoza ukazuje na oblačno vrijeme s povremenom kišom, uz moguće pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar će biti umjeren do jak, dolazeći s jugozapada i juga. Na Jadranu, očekuje se i jako do olujno jugo, koje će postupno oslabjeti kako dan bude odmicao. Temperature zraka će se kretati između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva, što znači da će biti relativno toplo usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Što se tiče oborina, neuobičajeno obilna kiša očekuje se u subotu. Ponegdje bi mogla doseći rekordne razine za listopad. Meteorolozi Dragoslav Dragojlović i Zoran Vakula za HRT upozoravaju na česte i obilnije pljuskove s grmljavinom, s posebnim naglaskom na srednji i južni Jadran te gorje i unutrašnjost Dalmacije, gdje postoji najveća vjerojatnost za olujna nevremena.

MeteoAlarm je također izdao narančasta upozorenja za različite dijelove zemlje. Za istok Hrvatske, Gorski kotar, Liku, obalu od Zadra do Dubrovnika i dalmatinsko zaleđe, izdan je posebno alarm zbog opasnosti od obilne kiše i grmljavinskog nevremena. Najveći rizik za takva grmljavinska nevremena je na istoku i posebno na jugu zemlje. Također, na jugu Hrvatske narančasto upozorenje vrijedi i za mjestimično olujno jugo i južni vjetar.

Građane se upozorava da budu oprezni jer su moguća oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, te prekidi u aktivnostima na otvorenom i prometu.

Ipak, dobra vijest dolazi u obliku stabilnijeg i mirnijeg vremena u nedjelju i ponedjeljak. Unatoč tome, od utorka se očekuje povratak neugodnih vremenskih uvjeta s ponovnim pojavljivanjem južine. Državni hidrometeorološki zavod poziva građane da budu spremni na jača grmljavinska nevremena i da prate aktualne prognoze kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.


Tagovi: