Upala žlijezde slinovnice – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala žlijezde slinovnice - uzrok, simptomi, liječenje

Upala žlijezde slinovnice – uzroci

Svatko koga je zadesila upala žlijezde slinovnice zna da se radi o veoma neugodnoj pojavi. Radi se o upali u području usne šupljine i usnog ždrijela, a može se dogoditi svakome, ljudima svih životnih doba, spola i slično. Da bismo bolje razumjeli o čemu se tu radi, potrebno je analizirati uzroke ove bolesti i svrhu organa koji je njome pogođen. Žlijezde slinovnice nalaze se u usnoj šupljini i proizvode slinu.

Naime, slina je potrebna da šupljina ostane vlažna i olakšava nam probavu hrane. Uzroci upale mogu biti različiti. Npr. upala žlijezde slinovnice kod male djece najčešće je uzrokovana virosom imena mumps. Radi se o zaraznoj virusnoj infekciji koja vodi do povećanja žlijezda. S druge strane, starije osobe češće pate od ove upale zbog raznih bakterijskih infekcija. Uzroci koji vode so upale su: nedovoljan unos tekućine, konzumacija alkohola i pušenje, tumor, nedostatak oralne higijene, autoimune bolesti, radioterapija, lijekovi poput antidepresiva i diuretika, bakterijske infekcije, disanje na usta itd.

Upala žlijezde slinovnice prepoznaje se po ovim simptomima

Da bi ste znali da je upala žlijezde slinovnice zadesila upravo vas, važno je moći na vrijeme prepoznati simptome i potražiti liječničku pomoć. Naime, pravovremena reakcija može itekako značiti u sprječavanju ove upale da napreduje i uzrokuje vam još veće neugodnosti. Simptomi su raznovrsni, te bol varira ovisno o uzroku i napredovanju bolesti.

Tako simptomi uključuju bolove, oticanje žlijezda koje su zahvaćene, crvenilo iznad žlijezde, smanjeni apetit, povećane limfne čvorove iza uha, opću slabost itd. Bolovi i oticanje će se pojačati prilikom jela jer žvakanje tjera tijelo da proizvodi više sline. Isto tako, vrijedi znati da se upala žlijezde slinovnice najčešće javlja samo na jednoj strani. U slučaju virusne infekcije, razdoblje infekcije trajat će do 2 tjedna. Bakterijsku infekciju ćete prepoznati po tome što je sluz u grlu veoma vodena. Ukoliko prepoznate bilo koji od navedenih simptoma, bez oklijevanja potražite liječničku pomoć, prvenstveno pomoć doktora iz područja otorinolaringologije koji ima specijalizirano znanje upravo za vaš problem.

Upala žlijezde slinovnice – dijagnoza i liječenje

Ako vas je dopala upala žlijezde slinovnice i ako ste poslušali naš savjet i posjetili doktora, ono do čega će iduće doći jest dijagnoza i liječenje. Liječnik će analizirati anamnezu na način da će postavljati sljedeća pitanja: koliko vam traju simptomi, koje lijekove uzimate, imate li kakve kronične bolesti i odlazite li na zračenje glave. Nakon toga doktor će početi s pregledom na način da provjeri postoje li otekline i crvenilo iznad žlijezda. Nadalje, doktor će napraviti bris sline kako bi ispitao patogene. Moguće je da će vam doktor uzeti i uzorak krvi kako bi provjerio upalne parametre.

Ako na temelju navedenih postupaka doktor ne zaključi uzrok upale, moguće su i daljnje pretrage poput ultrazvuka, magnetske rezonance, CT-a i endoskopije. Otkrivanje uzroka je ključno jer će o tome ovisiti liječenje. Upala žlijezde slinovnice uzrokovana bakterijom, liječit će se antibiotikom. Kod virusne infekcije liječiti se mogu samo simptomi, uzimajući lijekove protiv bolova.

Tagovi: