Upala živca u vratu – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala živca u vratu - simptomi i liječenje

Upala živca u vratu uzroci

Upala živca i bolovi u vratu sami po sebi nisu opasni ukoliko nisu posljedica nekih drugih bolesti. Bolovi u vratu se javljaju kada sjedite dulje vremena u istom položaju na primjer za kompjuterom te tako dolazi do napetosti mišića koje dovode do upale živca u vratu. Treba razlikovati blagu bol od akutne koja može biti i opasna, jer može postati neizdrživa kada treba potražiti liječničku pomoć.

Glavni uzroci upala živca u vratu su način života kao što su već spomenuto dugotrajno sjedenje u istom položaju, spavanje sa lošim jastucima, ozljede vrata kao što su trzajne ozljede, ili mogu biti bolesti poput artritisa i meningitisa. Ukoliko zanemarujete ukočenost vrata razvit će vam se kronična bol.

Također, još jedan od uzroka je i proces starenja gdje se zglobovi u tijelu pa tako i vratni zglobovi s godinama troše, te mišići opuštaju što može doći do upala živca u vratu. Hernijacija diska, prijelomi, spinalna stenoza, osteoartritis i spondilolisteza kao druge bolesti mogu dovesti do upale u vratu.

Upala živca u vratu simptomi

Upala živca u vratu može imati osim boli akutne ili kronične i druge simptome. Trnci ili sijevajući bolovi koji se uglavnom šire od vrata preko ramena i dužinom ruke prema prstima simptomi su na koje biste trebali reagirati i javiti se svom liječniku. Ukoliko ste primijetili da u rukama imate promjenu osjeta ili da imate jači ili slabiji osjet u jednoj ruci u odnosu na drugu, primijetili ste gubitak snage u rukama na način da vam je stisak i hvat šake oslabljen, također su uzbunjujući signali. Ruke su vam se stanjile ili promijenile izgled, proces su dugotrajnog procesa.

Ujedno javlja vam se ukočenost vrata na način da bradom ne možete dotaknuti prsa ili imate šepajući hod, te ste primijetili promjene u načinu mokrenja ili vršenja velike nužde. Sve su to simptomi koji vas upućuju da je krajnje vrijeme potražiti stručnu pomoć jer se možda ne radi samo da je nastupila upala živca u vratu nego ozbiljniji zdravstveni problemi.

Glavobolja, problemi sa gutanjem hrane, promuklost, promjena boje kože, zadebljanju dijelova vrata, treskavica, želučane tegobe, te povišena temperatura simptomi su koji mogu popratno upućivati na probleme za vratom i vratnom kralježnicom.

Upala živca u vratu liječenje

Dijagnoza upala živca u vratu se može uspostaviti već kod prvog fizikalnog pregleda kod specijalista ortopeda. Dijagnoza se potvrđuje rengenskim snimkama, magnetskom rezonancom ili CT pretragama što ovisi o cjelokupnoj kliničkoj slici i uznapredovalosti bolesti. U okviru liječenja potrebno je izbjegavati radnje koje su i dovele do upale živca kako bi se spriječilo daljnji utjecaj na živac.

Liječenje fizikalnom terapijom se ciljanim vježbama može spriječiti ukočenost vrata te ubrzati cirkulaciju kako bi se došlo što prije do zacjeljivanja. Liječenje upala živca u vratu se može usmjeriti na olakšavanje bolova pomoću analgetika ili kortikosteroidne injekcija kada se radi o težim slučajevima.

Sami si možete pomoći ako se radi o akutnim upalama sa hladnim oblozima, a ukoliko se radi o kroničnim upalama oblozi trebaju biti topli. Međutim, može se kombinirati i naizmjence hladno topli oblozi ukoliko će to pomoći. Postoje razne kreme koje pomažu kod upalnih procesa jer sadrže tvari poput mentola koji će hladiti područje koje je zahvaćeno upalom živca.

Tagovi: