Ulaganje u tuđu imovinu

Financije

Ulaganje u tuđu imovinu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 8:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Ulaganje u tuđu imovinu – kako se dogovoriti?

Vrlo je česta situacija gdje živimo ili obavljamo posao u tuđoj nekretnini. Ulaganje u tuđu imovinu ne tiče se toliko stambenih prostora koliko poslovnih, no i jedan i drugi slučaj može postati problem ukoliko se dvije strane nisu dogovorile u startu. Zakon o tome također piše i više manje govori kako postoje dva modela – jedan u kojemu vlasnik imovine snosi trošak, a drugi gdje to snosi onaj koji u njoj živi/radi te dobiva kompenzaciju u obliku novca nakon što napusti nekretninu.

Ulaganje u tuđu imovinu tiče se onih stvari koje su ireverzibilne. Dakle, nadogradnja prostora je svakako takvo ulaganje, no kupovina nekakvog namještaja to nikada nije. Postoji puno slučajeva gdje su stranke govorile kako su uložile u neku imovinu gdje su prije živjeli, no to se ticalo održavanja imovine ili uređenja u obliku namještaja i drugih netrajnih oblika izmjena. Naš savjet po pitanju ulaganja u tuđu imovinu je da se u startu sve dogovorite s vlasnikom.

Ulaganje u tuđu imovinu – što je sve ulaganje?

Ulaganje u tuđu imovinu je uređeno zakonom i odnosi se na sve nepovratne izmjene prostora odnosno izmjene koje će se i kasnije vidjeti na nekretnini. Ukoliko postavljate tendu na terasi, onda to nije ulaganje u tuđu imovinu, no ako nadograđujete terasu kako bi ona bila veća, šira i modernija, to se smatra ulaganjem. Ukoliko Vi i druga strana se ne možete dogovoriti je li određeni potez ulaganje u nečiju tuđu imovinu ili ne, možete se konzultirati s odvjetnicima kako biste vidjeli gdje stojite. Inače, većina takvih stvari se lako dogovori s vlasnikom nekretnine.

Ukoliko imate frizerski salon u nekom poslovnom prostoru i radi potrebe Vašeg obrta morate napraviti izmjene, ne postoji dovoljno dobar razlog da stanodavac na to ne pristane. Možda nećete uspjeti nagovoriti ga da plati sve u punom iznosu, no ukoliko možete od njega dobiti ikakvu pomoć i dogovoriti se, u prednosti ste. Neki stanodavci jednostavno nemaju želju baviti se Vašim problemima u njihovom prostoru i očekuju da ćete za sve eventualne potrebe Vi financijski odgovarati.

Ulaganje u tuđu imovinu – pogledajte ugovor koji ste sklopili.

Ako sklapate ugovor o najmu, to pitanje je uglavnom riješeno već tamo. Ugovori o najmu često imaju klauzulu o ulaganju u imovinu, a onda su obje strane pravno vezane da odrade svoj dio. Ukoliko ste u tom ugovoru postigli dogovor da svako ulaganje u tuđu imovinu rješava zakupodavac, onda je Vaša obveza da mu samo ispostavite račun.

To ne znači da biste trebali bez njegovog odnosno njezinog znanja početi s promjenama u prostoru, već da ga obavijestite na vrijeme. Ukoliko je ugovor definirao ulaganje u tuđu imovinu drukčije, poštujte ga. Ponekad su takva ulaganja nužda i neizbježno da bismo mogli obavljati svoj posao, no ponekad imaju i alternativu. Ukoliko možete postići dogovor tek s alternativnim rješenjem, često je pametno prihvatiti ga. Ukoliko želite divlje promjene u prostoru koje će nakon Vašeg odlaska stvarati probleme zakupodavcu, onda je i Vama jasno da biste mogli naići na otpor. Uvijek dogovorite ove detalje prije ulaska u prostor i nećete imati problema.

Tagovi: