Reakcija na ubod ose – što napraviti

Ljepota i zdravlje

Reakcija na ubod ose - što napraviti

Reakcija na ubod ose kako prepoznati da se radi o ubodu ose

Primijetili ste na koži ubod, međutim niste vidjeli o kojem se insektu radi pa ne možete biti sigurni da se radi o ubodu ose. Insekti koji vas mogu ubosti su od komaraca, pčela, osa, stršljena, bumbara, mrava pa čak i paukova. Prvo što ćete provjeriti na mjestu uboda da li u samoj rani ima žalac koji treba ukloniti jer je to strano tijelo i može dovesti do jakih upalih procesa. Ukoliko se nalazi žalac na mjestu uboda radi se o ubodu pčele ili bumbara. Pčele i bumbari napadaju kad ih se uznemirava i putem žalca će širiti otrov u tijelo.

Međutim, ukoliko žalca nema radi se o ubodu ose ili stršljena. S obzirom da osa ne ostavlja žalac ima mogućnost višestrukih uboda ovisno koliko je vremenski bila u prilici ubosti prije nego se oslobodila i maknula od vas. Osa neće napasti ukoliko se ne osjeća ugroženo, na primjer sjeli ste na stolicu na kojoj je bila osa, ona će se svakako boriti i ubosti vas kako bi se oslobodila i pobjegla. Ili ste obuli cipelu u kojoj se nalazila osa, osjetit ćete ubod koji će vas jako zaboljeti i zažariti kao reakcija na ubod ose.

Nakon početne boli i osjećaja žarenja reakcija na ubod ose će se pojaviti crvenilo oko mjesta uboda i bol će se pojačavati. Ovo su prvi znakovi prepoznavanja da se radi o ubodu ose.

Simptomi i reakcija na ubod ose

Simptomi i reakcija na ubod ose može biti lokalno u području mjesta uboda, ali su moguće i teže reakcije koje će zahvatiti cijeli organizam kao što su alergijske reakcije.

Lokalna reakcija na ubod ose se može pojaviti u blažem obliku kao što je oštra bol sa osjećajem žarenja i crvenilom na području lokaliteta uboda ose, te oteklina i jaki svrbež. Kod blaže reakcije oteklina može nestati u roku nekoliko sati, međutim ukoliko se pojavi ekstremno crvenilo na mjestu uboda oteklina će se postupno širiti sa crvenilom u narednim danima. Ovakva reakcija se smatra umjerenom reakcijom i oteklina sa crvenilom bi trebala splasnuti u roku tjedan do deset dana.

Teška reakcija se može pojaviti kao posljedica uboda ose u obliku alergijske reakcije koja treba hitnu medicinsku pomoć. Može uz kožnu reakciju otekline, crvenila, svrbeži izazvati i oticanje grla i jezika koje mogu dovesti vrlo brzo do gušenja. Kao simptomi teških reakcija se mogu pojaviti i opća slabost, ubrzani puls rada srca, povraćanja i proljevi, pa čak i vrtoglavica i nesvjestica. Ukoliko ste primijetili neki od ovih simptoma potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć jer se otrov proširio i neliječenje bi moglo izazvati kobne posljedice za život, pogotovo ako ste skloni alergijskim reakcijama. Naročito treba pripaziti kod višestrukih uboda ose.

Liječenje reakcija na ubod ose

Liječenje reakcija na ubod ose ovisi o intenzitetu reakcije. Ukoliko se radi o blažim ili umjerenim reakcijama na ubod ose dovoljno je kućno liječenje. Međutim, ukoliko su reakcije težeg oblika hitna medicinska pomoć će vam pomoći kod liječenja teških oblika reakcije lijekovima namijenjenim za alergijske reakcije.

Ako imate blagi ili umjereni oblik reakcije prvo što trebate napraviti je dezinficirati mjesto uboda, najbolje vodom i blagim sapunom ukoliko ste u prilici to napraviti odmah. Međutim, mjesto uboda možete dezinficirati i sprejevima za dezinfekciju rana koje ćete nabaviti u najbližoj ljekarni. Možete u ljekarni odmah i uzeti kremu koja će vam pomoći da smanji bol i svrbež dok ne dođete kući i stavite hladan oblog ili led. Hladan oblog ili led će utjecati da smanje bol i oteklinu, no pazite sa ledom da ne pothladite kožu. Ukoliko ste na plaži na moru, morska voda je idealna za dezinfekciju i hlađenje mjesta uboda pa za početak uronite mjesto uboda u morsku vodu.

Od prirodnih načina koji se primjenjuju kod uboda ose svakako će vam pomoći oblozi od vinskog octa i limunov sok, koje je najbolje držati tokom noći dok tijelo miruje, ali i preko dana ukoliko ste u prilici stavljati obloge i tokom dana. Nakon što se upalni proces smanji možete si pomoći u zacjeljivanju sa oblozima od trputca, nevena i majčine dušice koje ste pripremili u obliku čaja ili kreme na bazi ovih sastojaka.

Tagovi: