Reakcija na ubod krpelja – što napraviti

Ljepota i zdravlje

Reakcija na ubod krpelja - što napraviti

Gdje sve možemo zaraditi ubod krpelja

Mnogi koriste boravak u prirodi kao način relaksacije i bijeg od svakodnevnog života. Među niskim raslinjem, osobito u doba proljeća i ranog ljeta nalazimo na krpelje koji se nerijetko nađu na koži nas samih ili naših kućnih ljubimaca. U našem kontinentalnom dijelu Hrvatske najrasprostranjeniji krpelj je Šumski krpelj, upravo je on zaslužan za bakteriju zvanu Borrelia burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest.

U hrvatskom priobalju za ljude je ipak nešto rizičniji Pseći krpelj koji uzrokuje mediteransku pjegavu groznicu. Ubod krpelja sa sobom može i ne mora donijeti navedene bolesti. Krpelji se najčešće nalaze na listovima raznih grmova ili granama, niskom šumskom raslinju. Krpelji se mogu zaraziti dok se hrane na drugim životinjama, kasnije tu zarazu mogu prenijeti na čovjeka.

Osobe koje rekreativno ili profesionalno vrijeme provode boraveći u šumi su najizloženiji ugrizima krpelja. Iako se ubod krpelja može spriječiti, preporučuje se da se nakon boravka u prirodi za proljetnih i ljetnih mjeseci dobro pregledate, pregled uključuje nošenu odjeću i pregled vas samih. Ako ste u prirodi bili sa svojim kućnim ljubimcem, također se preporučuje da pregledate i njega.

Ubod krpelja, kako se zaštititi

Postoje određene mjere osobne zaštite koje vam mogu pomoći da se zaštitite od uboda krpelja. Treba uvijek imati na pameti kako su krpelji male životinje koje se mogu zavući bilo gdje, tako da je potrebno i svud odjeću nakon nošenja dobro protresti i odmah baciti na pranje. Kako se zaštititi od uboda krpelja? Kada idete u prirodu obucite na sebe prikladnu odjeću i obuću, prekrijte sva izložena mjesta.

Izbjegavajte nošenje tamnijih boja jer se na njima krpelj teže uoči, i materijale poput vune ili flanela na koje se krpelj lako prihvati. Hodajte samo markiranim stazama i izbjegavajte provlačenje kroz nisko raslinje, ležanje na tlu i ostavljanje odjeće na drvetu ili podu. Ubod krpelja se ne mora nužno dogoditi u šumi, on se može zavući u odjeću i ugrist vas prilikom oblačenja.

Po ljeti prilikom hodanja po šumi koristite razne repelente koji odbijaju krpelje, nanesite ih na kožu i odjeću. Nakon što dođete doma odmah se presvucite i odjeću bacite na pranje. Zamolite ukućana ili partnera da vas pregleda prilikom skidanja, krpelji se često zavuku na neuočljive dijelove tijela i dugi šeta dok ne nađe mjesto za ugriz. Nakon pregleda se obavezno otuširajte. Ubod krpelja se može spriječiti ranim otkrivanjem i otklanjanjem.

Ubod krpelja, kako postupiti ako vas ubode krpelj

Ako ste na sebi uočili krpelja tada je važno ukloniti ga što prije, sami rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen na našu kožu. Prije uklanjanja krpelja važno je oprati i dezinficirati ruke, pincetu koju ćete koristiti kao alat za vađenje prebrišite antiseptikom i prislonite pincetu što bliže glavici krpelja, laganim povlačenjem ga izvucite iz kože a na mjestu gdje je ubod krpelja primijenite antiseptik.

Krpelja nikako nemojte ničim premazivati, paliti pomoću upaljača, povlačiti na naglo, stiskati ili gnječiti jer sve navedeno dovodi do toga da se krpelj grči i u ubod ispušta veću količinu sekreta što može prouzročiti navedene bolesti ako je zaražen. Potrebno je javiti se liječniku ako se kroz 7 dana na mjestu uboda pojavi osip, točnije crvenilo kože prstenastog oblika koji blijedi u sredini, ili ako osjetite povišenu temperaturu ili zimnicu.

Navedeno je dokaz prisustva bakterijske infekcije koja se uspješno liječi antibiotikom. Važno je ne ignorirati navedene simptome kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija i razvoja bolesti. Ubod krpelja je češće opasniji za naše kućne ljubimce, tako da se preporučuje da prilikom boravka u šumi zaštitite svojeg ljubimca s raznim ogrlicama protiv nametnika.

Tagovi: