Twindemija – pandemija ( COVID-19) korone i gripe

Ljepota i zdravlje

Twindemija - pandemija ( COVID-19) korone i gripe

Što je twindemija?

Twindemija je izraz koji se počeo koristiti tijekom pandemije COVID-19, a odnosi se na mogućnost da se dogodi jaka sezona gripe uz porast slučajeva COVID-19 tijekom jeseni i zime 2020. i 2021. Izraz je spoj od “blizanaca” odnosno twin i “pandemije”.

Izraz twindemija je nastala i bila popularizirana člankom iz The New York Timesa iz kolovoza 2020. koji je napisao Jan Hoffman i upozorio na mogućnost twindemije. Nakon objavljivanja članka, nekoliko je medija počelo izvještavati o mogućnosti twindemije. Zdravstveni stručnjaci odgovorili su na prijetnju moguće twindemije ohrabrujući više ljudi da dobiju cjepivo protiv obične gripe.

Twindemija se nije dogodila tijekom sezone gripe krajem 2020. te je sezonska gripa bila na povijesno najnižem nivou globalno. Ova mala količina oboljelih od gripe pripisana je mjerama poduzetim za sprječavanje širenja COVID-19, uključujući maske za lice, socijalno distanciranje i pranje ruku. No, zato su upozorili na mogućnost većeg broja slučajeva zaraze s običnom gripom zbog popuštanja mjera.

Twindemija – kada je najveći rizik

Twindemija se odnosi na dvostruku pandemiju ne samo korona virusa odnosa COVID-19 virusa, već ujedno i na veliku zarazu obične gripe koja nastupa tokom hladnog dijela godine odnosno tokom perioda jeseni i zime. Svi smo bili naviknuti na običnu gripu koja hara zemljom tokom najgore dijela godine od studenoga sve do veljače, no sada od kada se pojava korona na našim vratima, sada je sve veća šansa da pokupite i drugu vrstu gripe, čak i oba dvije. U zadnje vrijeme vidimo sve više dualnih zaraza, i korone i gripe, stoga je sada vrijeme da čovjek bude što više oprezan kako ne biste i vi bili žrtva twindemija. Toko zime smo najviše skloni i izloženi riziku da pokupimo gripu, a sada tokom pandemije uzrokovane COVID-19 virusa šanse su dvostruko veće. U ovim vremenima više ne znate jeste li dobili gripu ili koronu pošto imaju slične simptome, zato valja primijeniti sljedeće mjere zaštite.

Twindemija – kako se zaštiti

Twindemija je najopasnija tokom zimskog perioda, ali i tokom perioda jeseni. Tada su ne samo korona gripa već i obična kasnogodišnja gripa izuzetno aktivne i veća je sklonost da pokupite zarazu jednu od njih. Zato je bitno da se držite preporučenih mjera kako biste izbjegli potencijalnu zarazu od i jedne i druge varijante gripe odnosno virusa. Prvo je bitno da redovito perete i dezinficirate svoje ruke, bez obzira gdje ste bili i kuda idete. Svakako kada dođe do svojeg auta, kuće ili neke druge destinacije uvijek dezinficirajte svoje ruke ili ih operite s vodom i sapunom. Također, nosite medicinsku ili zaštitnu masku kada idete van, u trgovinu, u školu ili fakultet, posao i ostalo. Pokušajte izbjeći velika okupljanja ljudi, te se nemojte družiti s onima koji imaju zarazu kako ne biste i vi zadobili. Tokom perioda kada hara twindemija bitno je se držati pravila i pazite na sebe i ostale.

Tagovi: