Kako najjednostavnije izliječiti prehladu

Kako najjednostavnije izliječiti prehladu

Uzroci prehlada su tri grupe virusa

Iako se i kod prehlade možete osjećati kao da vas je smlavila gripa, ipak je to u pravilu blaža bolest virusnog porijekla i nikako vam ne trebaju antibiotici, jer vam oni ne mogu pomoći. Uzroci prehlada su tri grupe virusa, prvi i najčešći su rinovirusi koji uzrokuju rinitis, upalu sluznice nosa, začepljenost ili curenje nosa i obično napada u hladnijim dobima godine, u jesen, zimu ili proljeće i ovo je najučestaliji i najrašireniji oblik prehlade.

Često je prehlada prouzročena virusima influence (u zimi), parainfluence (u jesen i proljeće) ili respiratornim sincijskim virusima (u zimi ili u rano proljeće). Rjeđe su zroci prehlade adenovirusi koji se pojavljuju tijekom cijele godine, enterovirusi koji se šire mahom tijekom ljeta i reovirusi koji se također pojavljuju tijekom cijele godine. Prehladi su izložene sve dobne skupine i raširena je svuda u svijetu. Brže se širi u većim skupinama, školama, vrtćima, bolnicama, a inkubacija traje od 1 - 3 dana.

Kako se razlikuje prehlada od gripe

Pošto je i gripa bolest virusnog porijekla i simptomi mogu biti slični, važno je znati kako se razlikuje prehlada od gripe, svakako je najznačajnija razlika u jačini simptoma koji su kod prehlade puno blaži nego kod gripe. Dakle mogu vas boljeti glava, mišići, kosti, nos vam može biti začepljen ili nesnosno curiti i svrbjeti, možete imati grlobolju ili kašljati, možete se pomalo umarati, čak i imati blago povišenu temperaturu, ali sve je to puno blaže nego kod gripe.

Gripa će vas baciti u krevet, prehlada to rijetko učini. Ipak je i kod prehlade preporučeno odmaranje, uzimanje puno tekućine i zdravo i krepko se hraniti. Topli napitci koji potiču znojenje su na vrhu popisa, često pomaže špinani šećer zaliven s malo vode i rakije, utopljavanje i mirovanje. Čim se preznojite, presvucite se u suhu odjeću i promijenite krevetninu. Za bolove i povišenu temperaturu uzmite ibuprofen ili paracetamol. Za grlobolju uzmite septolete ili cuclajte mentol bombone.

Prehlada i priručna pomoć prirodnim sredstvima

Nikome nije ugodno stisnuto i bolno grlo, začepljen nos ili nos koji curi i svatko ima neke svoje načine kako što prije izaći iz takvog stanja. Prehlada i priručna pomoć prirodnim sredstvima iz narodne medicine uključuju grgljanje slanom vodom, čajem od žalfije, pijenje toplog meda i limuna, pileću juhu, razne čajeve, inhaliranje nad parom s dodatkom eteričnih ulja. Uzimanje vitamina C, čaja od đumbira, pojačana higijena, odmaranje, multivitamini s dodatkom cinka za jačanje imuniteta također pomažu.

Prehlada uzmiče što se vaše tijelo više bori, a tu mu pomažu med, sirup od bazge, češnjak, limun, đumbir, žalfija, slana voda za grgljanje i ispiranje nosa, inhalacije po potrebi. Napitak od jednog decilitra zagrijanog crnog vina u koji treba dodati žličicu meda i malo crnog papra će vam osigurati miran san. Puno je narodnih recepata i receptura koje pomažu kod prehlade, oblozi od naribanog đumbira ublažavaju glavobolju, oblozi od senfa ubrzavju cirkulaciju, jednako pomaže i kupka od senfa, kuhano pivo jača imunitet.


Tagovi: