Tumor želuca – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Tumor želuca - uzrok, simptomi, liječenje

Tumor želuca – uzrok

Poznat i kao rak želuca, maligni tumor želuca treći je po učestalosti u muškoj populaciji. Rizik od bolesti raste s godinama, a najčešća je nakon 50. godine života. Najviša stopa smrtnosti od ove vrste raka je u Japanu i Latinskoj Americi. Rak želuca razvija se sporo, a prije nego se pojavi, nastaju prekancerozne promjene na sluznici želuca. Neki od čimbenika rizika za razvoj raka želuca su: infekcija Helicobacter pylori, dugotrajna upala želuca, obiteljska povijest bolesti, konzumacija konzervirane hrane, nizak unos voća i povrća, pušenje. Općenito, najčešći tumor želuca koji je prisutan u 95% slučajeva je adenokarcinom i počinje u sluznici želuca.

Ostali karcinomi koji se mogu pojaviti u želucu uključuju limfome i karcinoidne tumore. Ova vrsta raka nema specifične simptome, zbog čega tumor nastaje postupno i dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju, zbog čega su šanse za izlječenje manje. Stoga je važno poznavati čimbenike rizika kako bi se izbjegla i smanjila mogućnost pojave ove bolesti.

Tumor želuca – simptomi

Ne postoje specifični simptomi za tumor želuca. U ranim fazama, znakovi bolesti mogu se zamijeniti za bolesti želuca, kao što je čir. Rani tumor želuca obično je asimptomatski i nije ga lako dijagnosticirati. Inače, rani oblik ovog tumora ograničen je na manje promjene. Simptomi uključuju: nadutost nakon jela, loš zadah, probavne smetnje, osjećaj umora, žgaravicu, mučninu, otežano gutanje, bolove u trbuhu i povraćanje, krvavu ili tamnu stolicu jakog mirisa. Najkarakterističniji simptom je značajan gubitak težine u kratkom vremenskom razdoblju.

Gubitak težine, gastrointestinalno krvarenje i bolovi u trbuhu češći su kada je bolest već u poodmakloj fazi. U uznapredovalim slučajevima pacijent može imati i druge simptome, kao što je osjećaj mase u gornjem dijelu trbuha, zatvor i pogoršanje općeg stanja. Ne smije se zanemariti niti jedan postojeći simptom, osobito ako je prisutno nekoliko znakova bolesti. Kada postoje želučane tegobe, obiteljska anamneza raka želuca ili se pojavi većina navedenih simptoma, potrebno je provesti daljnju dijagnostiku kako bi se razjasnio uzrok bolesti.

Kako liječiti tumor želuca

Kada postoji sumnja na tumor želuca u ranoj fazi, pacijent se podvrgava određenim pretragama u skladu s kliničkom analizom. Za dijagnosticiranje tumora želuca izvode se slikovne studije, rendgenske snimke i endoskopija. Drugi specifični testovi, kao što je biopsija, također se mogu učiniti kako bi se potvrdilo da je zahvaćeno tkivo kancerogeno. Osim toga, provodi se histološka analiza tumora želuca. Liječnik uzima u obzir područje želuca na kojem se tumor nalazi, stadij bolesti i vrstu tumora.

Tumor želuca može se liječiti kirurškim putem, kemoterapijom, ciljanom terapijom ili imunoterapijom, ovisno o vrsti raka i zdravlje pacijenta. Kirurgija je najčešći način liječenja ove vrste raka u ranim fazama. Na ovaj način može se odstraniti dio želuca ili cijeli želudac, ovisno o stadiju bolesti. Kako bi se smanjio rizik od bolesti, važno je uvesti promjene u svakodnevni život, koje uključuju održavanje zdrave tjelesne težine, pravilnu prehranu, umjerenu tjelovježbu, veći unos voća i povrća, izbjegavanje dimljene hrane, alkohola i prestanak pušenja.

Tagovi: