Trzanje u snu – najčešći uzroci

Ljepota i zdravlje

Trzanje u snu - najčešći uzroci

Što je trzanje u snu

San je jedna od osnovnih ljudskih potreba za odmor tijela i duha. Gotovo jednu trećinu života provodimo spavajući. San je važan ne samo da bismo ostali zdravi, već i da bismo produžili našu dugovječnost. Proces spavanja prilagođen je cjelodnevnom ciklusu, a kvaliteta sna ovisi o mnogim čimbenicima – navikama, dnevnim rutinama, načinu života, količini stresa, vrsti madraca, buci, osvjetljenju itd.

S načinom života koji su ljudi usvojili, stres je postao dio svakodnevice. Osim nesanice koja je posljedica stresa, trzaji u snu također su jedan od neugodnih procesa koji mogu nastati zbog fizičkog umora ili živčane napetosti. Trzanje u snu naziva se mioklonus – nevoljni i brzi pokreti jednog ili skupine mišića praćeni određenim strahom. Tijekom spavanja možemo osjetiti nevoljne trzaje u rukama i nogama, što je mnogima neugodno. Ovaj fenomen karakteriziraju iznenadne kontrakcije mišića koje mogu biti blaže ili intenzivnije. Trzanje u snu mnogo je češće nego što se misli. Važno je znati što uzrokuje ovo stanje i može li utjecati na zdravlje osobe.

Trzanje u snu najčešći uzroci

Iako mnogima zvuči zastrašujuće, trzanje u snu poremećaj je koji se može dogoditi nekoliko puta i različitog je intenziteta. Međutim, što su trzaji intenzivniji i snažniji, to više može narušiti kvalitetu života osobe. Mogu se pogoršati stresom ili jakim emocionalnim iskustvom. Dok spavamo, naši mišići su opušteni i mirni, čak i kada imamo uzbudljive snove.

Svi događaji u okolnom svijetu nemaju utjecaja, ali se pokreti ili veza između vanjskog svijeta i sanjara mogu očitovati kroz kretanje i trzanje u snu. Budući da ne postoji samo jedna vrsta mioklonusa, potrebno je razumjeti uzroke ovog stanja kako bi liječnik dijagnosticirao pojavu noćnog trzanja. Stručnjaci smatraju da se radi o borbi između budnosti i pospanosti u mozgu. Kada osoba počne zaspati, motorni živčani sustav želi ostvariti određenu vrstu kontrole, što se očituje grčevima. Postoji nekoliko tipova mioklonusa koji imaju različite uzroke, a među najčešćim su: akcijski mioklonus, esencijalni mioklonus, fiziološki mioklonus, simptomatski ili sekundarni mioklonus itd.

Trzanje u snu liječenje

Kada je trzanje u snu blago, obično se javlja s vremena na vrijeme i liječenje nije potrebno. No, kada su trzaji intenzivni, onda uzrok može biti vezan uz zdravstveno stanje osobe, zbog čega je važno potražiti pomoć stručnjaka kako bi se poduzeli tretman i ublažili simptomi. Intenzivan fizički rad i vježbanje mogu povećati učestalost trzanja u snu i uzrokovati poteškoće. Kako bi se dijagnosticirao pravi uzrok ovog stanja spavanja, potrebni su detaljni pregledi i pretrage, ako uzrok ovog stanja nije bolest štitnjače. Neki od mogućih tretmana uključuju lijekove koji smanjuju simptome mioklonusa.

Također, sedativi su vrlo uspješni u borbi protiv neugodnih simptoma trzanja. Ovi tretmani mogu pomoći poboljšati kvalitetu života osobe i smanjiti trzanje. Stručnjaci preporučuju osobama koje imaju trzanje u snu manji unos kave i mijenjanje prehrane. Fizikalna terapija može pomoći u jačanju mišića i otklanjanju trzaja. Stres i tjeskoba pojačavaju trzanje noću, a korištenje raznih tehnika opuštanja poput masaže, joge i meditacije može otkloniti neugodan osjećaj.

Tagovi: