Trimetazidin tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Trimetazidin tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Trimetazidin djelovanje tableta

Trimetazidin tablete je lijek koji je namijenjen liječenju angine pektoris, odnosno bolova u prsima koje su uzrokovane bolestima srca odraslih osoba. Lijek se kombinira sa drugim lijekovima koje će vam preporučiti liječnik. Korištenje ovih tableta nije preporučljivo ukoliko ste osjetljivi na neki od sastojaka lijeka, te ako bolujete od Parkinsonove bolesti, te ih nemojte koristiti ako imate teška oštećenja bubrega.

Trebate znati da lijek nije namijenjen za liječenje napadaja angine, niti za liječenje srčanog udara, također trebate pripaziti ako imate bolest jetre ili bubrega. Lijek nije namijenjen djeci i adolescentima mlađim od 18 godina, nije za trudnice i dojilje. Trimetazidin tablete utječu na pospanost pa se ne preporučuje uzimanje tableta ako planirate voziti ili raditi na strojevima.

Ove tablete se uzimaju prema strogom uputstvu tijekom obroka ujutro i navečer kako vam je liječnik preporučio. Ovaj lijek sadrži laktozu pa nije preporučljiv osobama koje ne podnose laktozu jer mogu imati problema sa ovim sastojkom. Potrebno je podsjetiti svog liječnika ukoliko vam preporuči ovaj lijek a imate glaukom jer bi vam se ta zdravstvena situacija mogla pogoršati.

Nuspojave Trimetazidin tableta

Interakcija sa drugim tabletama prilikom korištenja Trimetazidin tableta nije poznata, no svakako podsjetite ili obavijestite svog liječnika ukoliko koristiti neki lijek bez recepta ili ste nedavno koristili neki lijek bez recepta. Doziranje ovog lijeka pratite prema uputama, a ukoliko ste prekoračili dnevnu dozu obratite se svom liječniku ili na hitnu službu.

Česte nuspojave mogu biti mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, probavni problemi, omaglice i glavobolje, osjećaj da ste slabi, te kožni problemi poput osipa, urtikarija ili svrbeži. Nešto su rjeđe nuspojave Trimetazidin tableta nepravilan rad srca, pad krvnog tlaka, valovi vrućine i padovi uslijed omaglica.

Postoje i nešto teži oblici nuspojava kao što su drhtanje, poremećaj spavanja, zatvor, ukočenost i problemi prilikom kretanja, osipi po cijelom tijelu, na krvnim pretragama veliki pad bijelih krvnih stanica, moguće su bolest jetre sa time da se općenito loše osjećate, a stolica može biti svjetlo žuta, a mokraća tamna kao posljedica bolesti jetre. Ukoliko imate neke od nuspojava obavezno o tome obavijestite svog liječnika.

Trimetazidin iskustva

Trimetazidin tablete se izdaju na recept liječnika koji je odredio da ih trebate trošiti kako bi se angina pektoris liječila. Prema tome ne možete doći u ljekarnu i sami sebi odrediti terapiju, možete doći sa receptom liječnika privatnika koji nije u sustavu HZZO te temeljem njegovog recepta kupiti ovaj lijek u ljekarni. Cijena lijeka se kreće manje od 30-tak kuna za pakiranje od 60 tableta.

Korisnici ovog lijeka znaju da ukoliko nakon tri mjeseca korištenja lijeka nema poboljšanja kod angina pektoris da je potrebno prekinuti liječenje. Osobe koje imaju blago oštećenje bubrega također znaju da je njihova doza Trimetazidin tableta smanjena zbog bolesti bubrega. Starije osobe nakon 65-te godine trebaju s posebnim oprezom koristiti ovaj lijek jer ovaj lijek može utjecati na smanjenu funkciju bubrega.

Korisnici osim onih koji imaju oštećenja bubrega koji pripadaju skupinama da trebaju ovaj lijek dozirati ili uopće ne koristiti su osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti, zatim bolesti tremor, i nekih drugih bolesti.

Tagovi: