Trenolk – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Trenolk - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Trenolk – primjena i djelovanje

Trenolk je lijek koji se koristi za zaustavljanje ili smanjenje krvarenja, a sadrži u sebi traneksamantnu kiselinu. Traneksamatna kiselina je sintetička forma aminokiseline lizin, koja ima antifibrinolitičko djelovanje. Lijek djeluje na način gdje sprječava razgradnju fibrina, proteina koji je važan za zgrušavanje krvi. Trenolk se koristi kod odraslih osoba i djece starije od jedne godine, i to kod kontrole krvarenja tijekom operacija kako bi se smanjilo ili zaustavilo krvarenje. Može se primijeniti kod različitih vrsta operacija, uključujući ortopedsku kirurgiju, ginekološke zahvate, zahvate na nosu i zubne ekstrakcije. Lijek se isto tako može koristiti za smanjenje intenziteta i trajanja obilnih menstruacija odnosno menoragije koje mogu uzrokovati anemiju ili značajnu nelagodu. Kod osoba s hemofilijom, a to je stanje u kojem tijelo ima teškoće u zgrušavanju krvi, ovaj se lijek može koristiti za zaustavljanje produženog krvarenja. Također, u određenim situacijama se može ovaj lijek ponekad koristiti u slučajevima traumatskih ozljeda kako bi se smanjilo krvarenje.

Trenolk – upute i nuspojave

Trenolk obično dolazi u obliku tableta ili injekcije. Uobičajena doza i način primjene ovise o vrsti krvarenja i preporukama liječnika. Važno je slijediti upute svog liječnika ili farmaceuta o doziranju i rasporedu uzimanja lijeka. Općenito, preporučena doza za odrasle osobe je obično 1-1,5 grama koja se uzima dva do tri puta dnevno u obliku tableta. Međutim, doza se može razlikovati ovisno o stanju pacijenta. U nekim slučajevima, kao što su obilna menstruacija ili krvarenje nakon operacije, liječnik može preporučiti visoke doze, obično tijekom nekoliko dana. Kada se koristi u obliku injekcija, doza i način primjene ovise o razlogu upotrebe i ozbiljnosti krvarenja. Injekcije se obično primjenjuju intravenski ili intramuskularno pod nadzorom medicinskog stručnjaka. Što se tiče nuspojava, Trenolk može uzrokovati sljedeće nuspojave, a to su mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, osjećaj umora, slabosti ili vrtoglavica te pojava glavobolje. U rijetkim slučajevima, mogu se javiti poremećaji vida kao što su zamagljen vid ili promjene u percepciji boja, kao i alergijske reakcije poput osipa, svrbeža ili oticanja. Važno je obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve nuspojave ili ako imate pitanja ili zabrinutosti vezane uz ovaj lijek.

Trenolk – cijena i iskustva

Trenolk se mora držati van dosega djece, te nemojte koristiti ovaj lijek nakon što im istekne rok trajanja. Rok trajanja ovog lijeka Vam je navedeno na samom pakiranju te se odnosi na zadnji dan u spomenutom mjesecu. Tablete i injekcije nemojte nikada bacati u otpadne vode ili u kućni otpad, već ih odložite kao što Vam je naveo ljekarnik. Trenolk sadrži u sebi djelatnu tvar koja se naziva traneksamatna kiselina, te jedan mililitar otopine sadrži u sebi 100 miligrama traneksamatne kiseline, dok jedna ampula od 5 mililitra sadrži u sebi 500 miligrama traneksamatne kiseline. Ostale pomoćne tvari koje se nalaze u ovom lijeku su Vam voda za injekcije i kloridna kiselina od 37 posto. Lijek je bisra i bezbojna otopina te dolazi u PVC ulošku. Osim toga, lijek se može kupiti u obliku tablete. Lijek je dostupan za kupiti po dobroj cijeni u svim dobro opskrbljenim ljekarnama te se izdaje na recept. Iskustva su veoma pozitivna te pomože kod tretiranja navedenih stanja.

Tagovi: