Toplinski udar – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Toplinski udar - uzrok, simptomi, liječenje

Što je toplinski udar

Ljeto je sinonim za sunce, plažu i puno vrućeg vremena. Ljudi svijetle puti znaju da nekoliko sati na jakom suncu dovodi do crvenila i opeklina, što pridonosi osjećaju velike nelagode. No, scenarij bi mogao biti puno ozbiljniji, jer se broj slučajeva toplinskih udara značajno povećava tijekom najtoplije sezone u godini. Što karakterizira ovo stanje? U većini slučajeva toplinski udar nastaje kada tjelesna temperatura prijeđe 40ºC zbog izlaganja vrućem okruženju ili situacija koje uzrokuju porast tjelesne temperature. To može oštetiti mehanizam za znojenje.

Toplinski udar zaslužuje posebnu pozornost jer nagli porast tjelesne temperature kod čovjeka uzrokuje veliki gubitak vode i hranjivih tvari potrebnih za ravnotežu tijela. Stanje toplinskog udara povezano je s vrućim i suhim vremenom i može biti kobno. Čim se pojave prvi znakovi i simptomi, potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se izbjegle komplikacije, oštećenja mozga, srca i bubrega. Čimbenici rizika su i navike, individualno ponašanje i situacije koje pridonose ovom stanju.

Toplinski udar, uzroci i simptomi

Što uzrokuje toplinski udar? U osnovi, ovo stanje je uzrokovano situacijama dugotrajnog izlaganja suncu i toplini. Javlja se u vrlo toplom okruženju i situacijama koje uzrokuju nagli porast tjelesne temperature, kao što su: boravak na suncu bez kreme za sunčanje (na plaži, bazenu), naporne aktivnosti koje uzrokuju tjelesnu slabost i iscrpljenost, nošenje tople odjeće na vrućini, nedovoljno hidratacija tijekom dana. Iako je redovita tjelesna aktivnost iznimno važna za poboljšanje kvalitete života, iscrpljujuće aktivnosti u vrućem okruženju pridonose toplinskom udaru i imaju suprotan učinak na zdravlje.

Toplinski udar uzrokuje znakove i simptome koji se postupno pojavljuju, a tjelesna temperatura može biti i iznad 40 stupnjeva. Početni simptomi su vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, vruća koža, groznica, mentalna zbunjenost i smetnje vida. Ovisno o vremenu izlaganja suncu, simptomi mogu biti jači i uključuju otežano disanje, bljedilo, nesvjesticu, vrlo visoku tjelesnu temperaturu, delirij i slabost mišića. Stoga je važno napomenuti da vrlo teški slučajevi toplinskog udara mogu dovesti do smrti.

Toplinski udar, liječenje i prevencija

Mala djeca, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima poput dijabetesa, hipertenzije i slabog imuniteta moraju biti vrlo oprezni, jer ovo stanje može uzrokovati ozbiljnije nuspojave. Također, određene navike mogu biti štetne, kao što je nedovoljan unos tekućine, konzumacija alkohola, izlaganje jakom suncu ako osoba koristi lijekove za visoki tlak i antidepresive. Što znači liječenje toplinskog udara? U blažim slučajevima mogu se primijeniti opće mjere za snižavanje tjelesne temperature. To znači, na primjer, prskanje kože vodom, skidanje viška odjeće i stavljanje hladnih obloga na čelo.

Vrijedno je zapamtiti da toplinski udar može imati ozbiljnije komplikacije gdje je potrebna hitna medicinska pomoć. Kako se može spriječiti toplinski udar? Za bezbrižno uživanje u prekrasnim sunčanim danima vrijedi slijediti neke preporuke. Izbjegavajte izlaganje suncu između 10 i 16 sati. Pijte 2 litre vode svaki dan. Nosite laganu odjeću i šešir. Koristite kremu za sunčanje 20 minuta prije izlaganja suncu i nanesite je u razmaku od dva sata. Najbolja zaštita od sunca je prevencija i poduzimanje osnovnih mjera opreza.

Tagovi: