Što je tonzilektomija

Što je tonzilektomija

Što je tonzilektomija i kada se primjenjuje?

Tonzilektomija se opisuje kao otorinolaringološka operacija pomoću koje se uklanjaju naši krajnici, tonzile ili mandule. Tonzile ili krajnike možemo opisati kao okrugle, loptaste organe koji su zapravo nakupina limfatičnog tkiva. Svaka osoba se rodi s dvije mandule koje se nalaze na svakoj strani grla. Osim krajnika koje možemo i sami vidjeti prilikom gledanja u usnu šupljinu, postoji i treći krajnik ili mandula - adenoidno tkivo koje se smjestilo u pozadini nosa i može se jedino vidjeti uz specijalizirani pregled. Tonzilektomija je najčešći postupak u otorinolaringologiji.

Zašto se vrši navedena operacija? Naši krajnici ili mandule su organi koji služe poput prve linije obrane imuniteta kada progutamo neke strane čestice ili bakterije. Ponekad ovi maleni organi mogu uzrokovati više štete nego korisni, jer uslijed brojnih doticaja s drugim patogenima, oni mogu postati uvećani i može se razviti upala koja može utjecati na disanje, hranjenje, spavanje. Problemi s mandulama se često razvijaju u dječjoj dobi, iako se oni mogu pojaviti i u odrasloj dobi. Ukoliko se problemi ignoriraju, s vremenom oni mogu uzrokovati daljnja oštećenja organskih sustava, što znači da osoba može uočiti probleme sa zglobovima, bubrezima, srcem.

Kada je potrebna tonzilektomija?

Postoje posebne indikacije koje navode kada je potrebna operacija krajnika. Među najčešće razloge za navedenu operaciju ubrajamo: Česte bakterijske upale grla - Česte upale mogu rezultirati gnojnim čepovima, visokom temperaturom i drugim simptomima. Komplikacije kod tonzilitisa - Sepsa ili peritonzilarni apsces. U ostale razloge se ubrajaju: Otežano disanje, apneja sna, kronične upale grla, nastajanje tumora. Kada se najčešće primjenjuje tonzilektomija? Tonzilektomija se najčešće vrši kod djece koje pate od navedenih stanja. Uvećane mandule često uzrokuju hrkanje, i upale uha koje mogu dovesti do nagluhosti.

Operacija je također moguća i u starijoj životnoj dobi, ukoliko se razviju problemi. Navedena operacija se izvodi s lokalnom anestezijom, dok se kod djece ona vrši uz pomoć endotrahealne anestezije. Pacijenti koji su preboljeli sepsu, akutnu reumatsku upalu ili akutni glomerulonefritis tijekom operacije zaprimaju zaštitu sa primjenom dodatnih antibiotika. Prije dogovaranja operacije, liječnik mora biti detaljno upućen u karakter prethodnih upala i u njihovu učestalost. Prije operacije, vrši se pregled koji će ustanoviti da li su prethodne upale ostavile traga na disanje, gutanje i govor pacijenta.

Kako izgleda tonzilektomija?

Operacija krajnika ili tonzilektomija se izvodi uz pomoć lokalne anestezije i sama operacija traje oko 30-ak minuta. Nakon operacije, pacijentu se preporučuje ostanak u bolnici kako bi se kontrolirala postoperativna bol. Tonzilektomija može podrazumijevati operaciju krajnika te treće mandule. Iako se tokom većine operacije rana šiva, u ovom slučaju ona se ostavlja otvorena kako bi sama zarasla. Razlog ovome je nemogućnost šivanja u unutrašnjem prostoru grla. Upravo radi otvorene rane bolovi mogu biti veoma intenzivni, i potrebno je njeno nadgledanje do 24 sata nakon operacije.

Kod odraslih osoba moguće je naknadno krvarenje i nakon operacije, zato je bitno odlaziti na redovne kontrole. Krvarenje se tretira kao hitno stanje koje će zahtijevati postoperativno zbrinjavanje. Kako se mora ponašati osoba kod koje je učinjena navedena operacija? Nakon operacije, osoba će dobiti liječničke upute kako se treba ponašati. Ove upute se odnose na hranjenje, konzumaciju lijekova protiv bolova, redovitu hidraciju. Komplikacije tijekom zacjeljivanja su iznimno rijetke, iako je važno obratiti pozornost na bolove i proces zacjeljivanja. Nakon operacije, zdravlje osobe se popravlja i učestala pojava upala i druge komplikacije nestaju.


Tagovi: