Tonik za lice – prirodni sastojci za njegu

Ljepota i zdravlje

Tonik za lice - prirodni sastojci za njegu

Napravite sami prirodni tonik za lice

Kozmetička industrija živi od ideja o njezi i ljepoti, na tržištu su sve skuplji kozmetički proizvodi, sve sumnjivijih sastojaka, sa puno kemije i puno alergijskih reakcija na pojedine komponente u tim proizvodima. Naše bake su bile dostojanstvene, njegovane i lijepe, a same su spravljale svoje kozmetičke recepture u svojim kuhinjama, to možete i vi, napravite sami prirodni tonik za lice, sve što trebate već imate u svojoj kuhinji, samo se ne sjetite to upotrijebiti.

Hidrolati su najčešća baza za tonik za lice, koji se mogu koristiti kao gotov tonik ili dodavanjem drugih sastojaka (eterična ulja( biti pojačan. Hidrolat je nusproizvod, kondenzirana voda iz destilacije eteričnih ulja u vodenoj ili parnoj kupelji i ma miris i blagotvorna ljekovita svojstva destilirane biljke, kao ružina vodica, hidrolat od lavande itd. Svaki hidrolat možete dodatno obogatiti miješanjem drugih biljnih sastojaka u malim omjerima. Bit prirodnih tonika za lice je da ih možete koristiti više puta dnevno bez straha od alergija.

Tonik za lice od samo dva sastojka

Ako nemate hidrolata ni vodenih ni uljnih iskoristite ono što imate, napravite tonik za lice od samo dva sastojka, zelenog čaja i limuna. U skuhani i ohlađeni zeleni čaj dodajte tri žlice limuna, dobro promućkajte i vaš tonik je spreman za upotrebu, s tim da ga svaki put prije upotrebe opet promućkate. Nakon čišćenja lica tonicima sa limunom trebate isprati lice običnom mlakom vodom. Limun u toniku možete zamijeniti jabučnim octom i postići isti rezultat.

Tonik za lice na bazi mlijeka, vrhnja ili jogurta, bez obzira na druge dodane sastojke se treba čuvati u frižideru i potrošiti unutar dva dana, pa ih nemojte raditi u velikim količinama. Ako u jedan decilitar hidrolata otopite jednu žličicu biljnog glicerina, opet ste dobili tonik od samo dva sastojke, a dok ste početnik u “sam svoj majstor” kozmetici, držite se jednostavnijih receptura. Ako na prirodan čistač vaše kože dodate prirodnu hranjivu kremu, napravili ste kompletan prirodni tretman.

Tonik za lice se može i skuhati

Kada imate vremena možete iskušati i termičku pripremu, tonik za lice se može i skuhati, naprimjer: U 2 decilitra vode stavite dvije žlice nevena, dvije žlice žednjaka (vrtni cvijet, ranjenik), dva grama biljnog glicerina, i na vrh noža biljnog gela. Vodu i biljni glicerini zagrijte do vrenja i maknite s vatre, tek tada dodajte ostale sastojke, osim biljnog gela. Držite poklopljeno deset minuta, dodajte i dobro umiješajte biljni gel i procijedite. Biljni gel i glicerin kupite u biljnim ljekarnama.

Biljni tonik za lice možete na ovaj način kuhati i od drugog cvijeća, ali se držite preporučenih mjera. Svi sastojci u ovako pripremljenom toniku, čiste, hrane i obnavljaju vašu kožu, no, ne zaboravite i umivanje vodom i hranjivu kremu. Tonici u koja dodajete eterična ulja su dobri za suhu kožu, normalna koža na njih isto dobro reagira, ali kod masne kože bi ulja trebalo dodavati vrlo štedljivo ili ih uopće ne dodavati.

Tagovi: