Tko spava zimski san

Znanost

Tko spava zimski san

Tko spava zimski san i što je to

Zimski san poznat je i pod nazivom hibernacija te karakterizira stanje u kojem određene životinje budu u stanju koje je slično onom bivanju u snu. Događa se u hladnijem djelu godine, odnosno, zimi po čemu je dobio i ime. Zimski san događa se na način da životinje snize svoju tjelesnu temperaturu zbog čega uđu u stanje slično snu. Sad kada smo objasnili što je to zimski san, dobro je znati i tko spava zimski san.

Tko spava zimski san obično učimo u nižim razredima osnovne škole, no dobro je obnoviti znanje ukoliko se dogodi da tu informaciju zaboravimo. Kada spomenemo zimski san, većini nas sigurno padaju na pamet medvjedi. No, medvjedi nisu jedine životinje koje spavaju zimski san već su u toj kategoriji i vjeverice, ježevi, miševi i njima slični glodavci. Osim sisavaca, zimski san odrađuju i neki insekti kao što su komarci i muhe te osim njih su tu neke ribe, žabe, zmije te mnogi drugi.

Tko spava zimski san i kako se pripremaju

Sada kad smo se podsjetili tko spava zimski san, moglo bi se i spomenuti koje pripreme prethode toj prirodnoj pojavi. Onaj tko spava zimski san s pripremama kreće već na jesen te za početak traži mjesto na kojem će donekle ili u potpunosti biti zaštićen od hladnoće i niskih temperatura. Mjesta koja mogu dati zaštitu od niskih temperatura su šupljine u drveću ili rupe u zemlji jer je zemlja kao takva dobar izolator od hladnoće. Osim toga, takva mjesta izoliraju materijalom koji nađu kao što su sijeno, lišće, dlaka i slično. Životinje koje spavaju zimski san često budu u skupinama jer se na taj način dodatno griju.

Onog trenutka kada nastupi stanje zimskog sna, njihova temperatura se poprilično snizi što dovodi do usporavanja tjelesnih funkcija. U zimskom snu, osim snižene temperature, dolazi i do slabijeg disanja, usporavanja srca te se smanjuje osjetljivost na vanjske podražaje. Unatoč tome, neke životinje se ponekad probude iz zimskog sna u potrazi za hranom.

Tko spava zimski san i koliko to traje

Onaj tko spava zimski san, u tom stanju bude određenu količinu vremena. Količina vremena koju pojedina životinja provede u zimskom snu razlikuje se s obzirom na vrstu. Od manjih životinja tko spava zimski san se vremenski period u kojem se hibernira traje mnogo dulje nego je to situacija s većim životinjama. Tako manje životinje ulaze u takozvanu potpunu hibernaciju i provedu u tom stanu mnogo dulja razdoblja, od 3 do 4 mjeseca za ježeve pa sve do impresivnih 6 do 7 mjeseci kontinuiranog sna za neke vrste puhova.

Veće životinje kao što su medvjedi znaju se probuditi iz zimskog sna ukoliko su gladni i vani ponešto zatopli. Tada ih šumovi mogu probuditi i oni se daju u potragu za hranom te se vraćaju natrag u svoj san kada se zasite. Ostale životinje si prije odlaska u zimski san pripreme hranu u svom brlogu te ukoliko ogladne, hranu imaju spremnu bez da moraju izlaziti van na hladno.

Tagovi: