Tko otvara bolovanje za dijete

Tko otvara bolovanje za dijete

Kako otvoriti bolovanje za dijete?

Želja svakog roditelja je da ima zdravo dijete koje će uživati u vrtiću. Međutim, djeca se veoma lako razbole i prošire zarazu na druge, što može uzrokovati brojne probleme. Kako pravilno postupiti kada se dijete razboli i kada ono mora ostati doma? Naglašava se kako bi u vrtiće trebala ići samo zdrava djeca, no svi znamo kako se uvijek dogodi onaj jedan slučaj gdje roditelji nisu znali da im je dijete bolesno. U hladnijoj polovini godine djeca češće obolijevaju, osobito od virusnih i zaraznih bolesti koje traže odvajanje od drugih.

Prema pravilima, dijete ne bi smjelo ići u vrtić ako: Ima ustanovljenu virusnu infekciju, ako je u zadnjih 48 sati imalo povišenu temperaturu, proljev ili povraćanje, ako ima zarazni osip, ako se loše osjeća i odbija hranu. U navedenim slučajevima dozvoljeno je otvoriti bolovanje za dijete kako bi se brinuli o liječenju. Da li je primjereno tražiti bolovanje za dijete? Naravno. Bolovanje je poželjno otvoriti odmah u trenutku kada znate da ćete ostati doma sa svojim djetetom.

Kada je najbolje vrijeme za otvoriti bolovanje za dijete?

Kada ostanete kod kuće na vaš radni dan radi sumnje na bolest djeteta, tada ćete prvo obavijestiti pedijatra i svog poslodavca. Bolovanje za njegu bolesnog djeteta moguće je dobiti jedino ako ste zaposleni na puno radno vrijeme. Ukoliko drugi roditelj radi na kraće ili na nepuno radno vrijeme, tada je bolovanje za dijete omogućeno na kraće vrijeme. Ukoliko je dijete hospitalizirano radi bolesti, oba roditelja imaju pravo zatražiti bolovanje za dijete na osnovu njege. Detaljnije informacije o pravilima navedenog bolovanja možete potražiti na službenoj stranici ZZO-a.

Što je potrebno raditi dok ste na bolovanju s djetetom? U mnogim slučajevima roditelju mogu pokupiti virusnu infekciju, stoga je i pametnije da su doma. Prilikom samog bolovanja poželjno je da se djetetu jača imunitet i da se prevenira nastanak novoga oboljenja. Dijete bi trebalo jesti zdravu hranu, moralo bi se kretati, biti što više vani na svježem zraku, dovoljno spavati. Osim navedenog, poželjna je redovna higijena - čišćenje nosa i lica, pranje ruku. Pedijatar također može odrediti korištenje dodataka prehrani koji će jačati imunološki sustav djeteta.

Na koliko dugo možete zatražiti bolovanje za dijete?

Generalno je veoma teško odrediti koliko će roditelj biti doma radi bolesti svoga djeteta. Važno je savjetovati se s pedijatrom i vašim liječnikom o prognozi liječenja i trajanju samog bolovanja. Mnogi roditelji naprave fatalnu pogrešku pa vrate dijete u vrtić i prije nego su u potpunosti ozdravila. Prema pravilima bolovanje za dijete može trajati: Dijete do 3 godine - Najviše do 60 dana, naknada je 100 %, isplaćuje se od strane poslodavca na teret HZZO-a i ona ne može biti viša od 565,04 eura.

Dijete starije od 7 godina - Najviše do 40 dana, naknada je 70 %, isplaćuje se od strane poslodavca na teret HZZO-a i ona ne može biti viša od 565,04 eura. Većina roditelja otvara bolovanje za dijete koje se zatvara već nakon 15-ak dana. Potrebno je naglasiti da ovo ne vrijedi za sve, jer teško je prognozirati kada će dijete ozdraviti, osobito ako je u pitanju teža zaraza. Poželjno da je roditelj doma s djetetom dok ono u potpunosti ne ozdravi.


Tagovi: