Tko nije kandidat za lasersko skidanje dioptrije

Tko nije kandidat za lasersko skidanje dioptrije

Kako znati da li ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Ako se pitate da li ste dobar kandidat za lasersko skidanje vaše dioptrije, odgovor je zasigurno da. Danas se smatra kako 60% populacije treba korekciju vlastitog vida s naočalama ili lećama, a većina njih su idealni kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Dakle, netko tko se želi riješiti problema s vidom može biti idealan kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Odluku ne donosite samostalno, već uz pomoć oftalmologa koji će vam sa sigurnošću potvrditi da li ste dobar kandidat ili ne.

Tko nije idealan kandidat? Osobe koje imaju uznapredovali keratokonus, osobe koje imaju nekontrolirani dijabetes ili glaukom. Vaše sveukupno zdravstveno stanje odrediti će da li ste dobar kandidat ili ne. Da li je skidanje dioptrije uvijek uspješno? Učinkovitost skidanja dioptrije je 98%. Nekim osobama potrebna je dodatna dokorekcija vida koja se često vrši u istoj poliklinici. Skinuta dioptrija se neće vratiti, no moguća je pojava staračke dioptrije koja je prirodan rezultat starenja, isto kao i mrena. Skidanje dioptrije nikako nije prepreka za kasniju operaciju mrene.

Koje uvjete mora ispunjavati kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Kako bi pristupili laserskom skidanju vida morate ispunjavati određene uvjete. Neki od tih uvjeta su: Punoljetnost - Ovisno o samom laserskom postupku, donja granica za izvršenje samog zahvata je 18 godina. Ne postoji gornja dobna granica za skidanje dioptrije, no potrebno je naglasiti da osobe koje skidaju dioptriju za daljinu će oko 40-te godine života morati nositi naočale prilikom čitanja. Zdrave oči - Ako imate razna stanja poput suhog oka, konjunktivitisa, infekcije, ozljede oka, tada je potrebno pričekati dok se oko ne izliječi.

Ako osoba pati od očne mrene koja će utjecati na oštrinu vida ili ako postoji glaukom, tada ta osoba nije kandidat za lasersku operaciju. Dobra debljina rožnice - Potrebno je znati kao većina refrakcijskih zahvata za bolji vid mijenjaju oblik prednje plohe na rožnici. Ako je osobi rožnica pretanka ili isto tako nepravilna i deformirana, tada je nemoguće dobiti dobre rezultate i riskiraju se oštećenja vida.

Dioptrija koja nije visoka - Kada je dioptrija visoka radi kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, tada kirurg savjetuje odgodu operacije, kao i druge metode liječenja. Stabilna dioptrija godinu dana - Kako bi kandidat za lasersko skidanje dioptrije dobio najbolje rezultate on mora imati stabilnu dioptriju barem godinu dana. Lasersko skidanje dioptrije neće se preporučiti trudnicama radi čestog stanja suhih očiju. Potrebno je naglasiti kako osoba mora imati realna očekivanja od operacije.

Na što mora biti spreman kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Često postoje određene zablude oko laserskog skidanja dioptrije, a jedna od najčešćih je nesigurnost zahvata. Lasersko skidanje dioptrije je siguran operacijski zahvat koji zadovoljava preko 97% pacijenata. Da li postoji mogućnost da se dioptrija pojavi nakon skidanja? Navedeno je zabilježeno u samo 2% slučajeva. Kada je najbolje vrijeme za lasersko skidanje dioptrije? Najbolje bi bilo da se zahvat napravi između 20-te i 40-te godine života.

Što je potrebno obaviti prije skidanja dioptrije? Detaljan pregled koji će odrediti da li ste dobar kandidat ili ne. Sami pregled prije odluke o laserskom skidanju dioptrije je veoma detaljan i traje u prosjeku od 90-120 minuta. Oči moraju biti zdrave, i prije samog zahvata potrebno je ukloniti sve moguće nepravilnosti, bolesti ili stanja. Kako izgleda sama operacija?

Oko pacijenta će se anestezirati uz anestetičke kapi za oči kako bi operacija bila bezbolna. U početku, pacijent može osjetiti blagi pritisak koji nestaje nakon par sekundi. Operacija traje oko 30 ak sekundi, što znači da osobe jedva mogu osjetiti bilo kakav strah ili neugodnost. Nakon što popusti anestezija osoba može osjetiti nelagodu u oku, osjećaj pečenja ili tvari u oku, no navedeno nestaje nakon par sati. Da li je uklanjanje dioptrije sigurno? Riječ je o jednom od najsigurnijih medicinskih zahvata današnjice.


Tagovi: