Tko ne smije darivati krv

Tko ne smije darivati krv

Tko trajno ne smije davati krv

Davati krv ne smiju osobe koje bi svojom donacijom krvi mogle naštetiti sebi i primatelju krvi. Općenito je pravilo da osobe koje imaju neke kronične bolesti, osobe koje zloupotrebljavaju alkohol i droge, osobe koje troše antibiotike, osobe s rizičnim ponašanjem, te osobe koje su na dugotrajnoj dijeti ne bi smjele biti davaoci krvi.

Osobe koje trajno, znači nikada ne mogu davati krv su osobe koje boluju od nekog kroničnog oboljenja dišnog sustava i probavnog sustava. Bolesti srca i krvnih žila koje uključuju i visoki krvni tlak također su kriterij za trajnu nemogućnost darivanja krvi. Zloćudne bolesti, bolesti jetre, šećerna bolest, dijabetes, AIDS, te živčane i duševne bolesti također su prepreka zbog koje takve osobe ne smiju biti davaoci krvi nekome drugome.

Ovisnici o alkoholu i drogama, osobe koje svojim ponašanjem se izlažu rizicima zaraznih bolesti poput spolno prenosivih bolesti, osobe koje su imale spolni odnos s prostitutkama, muškarci koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima, promiskuitetne osobe koje često mijenjaju seksualne partnere, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti ne mogu biti davaoci krvi.

Tko privremeno ne smije davati krv

Postoje i kriteriji za osobe koje privremeno ne smiju davati krv dok se ti kriteriji ne otklone, pod uvjetom da nisu u skupini gore navedenih trajnih kriterija za nemogućnost davanja krvi. Ukoliko ste zdravi i ne zloupotrebljavate alkohol i droge, te ne ponašate se rizično, kandidat ste za darivanje krvi, no neke situacije vas mogu privremeno onesposobiti da date krv u nekom trenutku.

Prije darivanja krvi ne smijete konzumirati alkohol barem osam sati, dakle nemojte piti alkohol ako sutra želite na donaciju krvi. Ukoliko ste prehlađeni, imate neke manje smetnje u probavnom sustavu, smanjeno vam je željezo u krvi pričekajte dok to ne prođe i dok ne dovedete svoj organizam u zdravo stanje kako prvo ne bi sebe ugrozili zbog darivanja krvi, a i kako ne bi donacijom prenijeli viruse bolesnoj osobi koja će primiti donirane krvi.

Također ako ste imali neki operativni zahvat, primili ste neko cjepivo, sami ste bili na trasfuziji krvi, imate poremećaj krvnog tlaka ne preporučuje se darivanje krvi dok ne prođe period oporavka. Trudnice, dojilje, žene za vrijeme menstruacije, te osobe koje obavljaju opasne poslove na visinama i dubinama također u takvim stanjima privremeno ne mogu biti darovatelji krvi.

Kako darovati krv

Darovati krv je velikodušno djelo i nesebičan postupak kojim možete nekome spasiti život. Tokom operativnih zahvata krvi će možda trebati jer je moguće da tokom operacije osoba gubi krv i potrebno je nadoknaditi gubitak krvi jer sam operativni zahvat uzrokuje gubitak krvi. Kada osoba zbog teške nesreće izgubi veće količine krvi izuzetno je važno pravovremeno nadoknaditi gubitak krvi kako bi se spasio život te osobe.

Ako želite biti darivatelj krvi najjednostavnije je da se obratite Crvenom križu u svom gradu i raspitate se kada su akcije darivanja krvi u kojima možete sudjelovati. Naravno da ćete proći određeno testiranje i ispuniti upitnik kojim će se ustanoviti da li uopće možete biti darivatelj krvi, odnosno da li imate neke od kriterija zbog kojih trajno ili privremeno ne možete biti darivatelj krvi.

Svaka donacija krvi prolazi testiranja jer se ne smije davati drugim osobama ukoliko nije provjerena. Naime ona je namijenjena osobama koje su zbog nesreće ili bolesti oslabljenog imuniteta i potrebno je da prime transfuziju zdrave krvi kako u organizam ne bi dospjele nepoželjne bolesti zbog zagađene i nezdrave krvi donatora.


Tagovi: