Tko je sastavio glagoljicu

Zanimljivosti

Tko je sastavio glagoljicu

Tko je sastavio glagoljicu

Današnji svijet je daleko napredovao od onog od kuda smo krenuli, te se mnogo toga promijenilo, pa tako i u našoj povijesti. Promijenile su se granice, mjesta, ljudi, navike, pa tako i pismo našega jezika. Prije latinice se koristilo glagoljica kao alfabetskog pismo dugi niz stoljeća, točnije od 9. stoljeća sve do konca 19. stoljeća.

Tokom 19. stoljeća, uz glagoljicu, su se koristila i latinica te hrvatska ćirilica. Glagoljica se kao pismo najviše koristilo kako bi se olakšalo zapisivanje svih slavenskih jezika te se time omogućilo lakše širenje kršćanske vjere među ljudima odnosno među slavenskim narodima koji su obitavali ovim prostorom. Mnogi ljudi u današnjem dobu znaju za glagoljicu no slabo tko zna tko je sastavio glagoljicu. Upravo iz ovog razlog ćemo vam kroz ovaj članak odgovoriti na sva moguća pitanja koja imate vezano uz tko je sastavio glagoljicu, gdje i kako je nastala, te gdje se prvi puta koristila.

Kada i tko je sastavio glagoljicu

Tko je sastavio glagoljicu je bio sam bizantski redovnik zvan Ćiril, odnosno njegovo pravo ime je bilo Konstantin. Do toga perioda su Slaveni bili nepismeni i nisu svi bili pokršteni, a u tome periodu su Rim i Bizant, u tadašnjem periodu najjače sile, su pokušavale svoj utjecaj i svoju vlast proširiti na slavenske narode. U Rimu se bogoslužje održavalo na latinskom, dok u Bizantu na narodnom jeziku.

Tada je moravski knez Rastislav poslao braću Konstantina i Metoda da u naše krajeve proširi utjecaj bogoslužja na narodnom jeziku. No, kako bi to bilo moguće, trebalo im je pismo. Tko je sastavio glagoljicu je bio Konstantin koji je sastavio ovo staroslavensko pismo sredinom 9. stoljeća. Prvo je nastala obla glagoljica 862. godine koju je Ćiril kreirao, a potom je u Hrvatskoj nastala uglasta glagoljica u 12. stoljeću. Tako je započelo širenje ne samo kršćanstva u Hrvatskoj, ali ujedno i pismenost među ljudima.

Gdje i tko je sastavio glagoljicu

Glagoljica kao pismo ima sveukupno 38 i znakova, no nitko za pravo ne zna kako je Konstantin odnosno Ćiril, tko je sastavio glagoljicu, došao do ideje za znakove. Postoje mnogobrojne teorije od tome koje pokušavaju dati odgovor na ovo pitanje, no nitko nije ni dalje blizu da daje točan odgovor. Raspored slova odnosno prije se to mogu nazvati znakovi, se skupa ne nazivaju abeceda, već azbuka, pošto počinje sa slovima az i buka. Prvi centar specijaliziran za glagoljicu je nastao u gradu Senju, a tamo je ujedno bogoslužje bilo na narodnom jeziku uz uporabu pisma glagoljice.

Kasnije se glagoljica proširila u Istri te sve do Splita u 14. i 15. stoljeću. Glagoljica se koristila sve do prve polovice 20. stoljeća te je onda kasnije se koristila latinica u hrvatskome jeziku. Sada znate na samo tko je sastavio glagoljicu, već ujedno kako je i zbog čega je prvotno bila kreirana, te kako je ona ostavila veliki utjecaj na naš narod i promijenila mnogo toga tokom povijesti. Ujedno, tako je došlo do razvoja našega jezika još više te kreiranje i razvijanje latinice i hrvatske ćirilice.

Tagovi: