Tko je napisao hrvatsku himnu

Zanimljivosti

Tko je napisao hrvatsku himnu

Tko je napisao hrvatsku himnu i kada je nastala

Tko je napisao hrvatsku himnu? ‘Lijepa naša domovina’ preplavila je himnu grofa Hrvatske, ‘Lijepa naša domovino’, pjeva ljepotu i slavu zemlje i duboku ljubav prema prirodnom kraju. Tekst pjesme potječe iz pjesme ‘Horvatska domovina’ koju je napisao Antun Mihanović 1835. godine.

Nešto više od desetljeća kasnije, 1846., austrijski skladatelj Josip Runjanin postavio je riječi na melodiju, navodno inspiriranu recitatovom ‘Ah! O sole, più ratto ’iz Donizettijeve opere Lucia di Lammermoor. Runjaninov vojskovođa, Josip Wendl, kasnije je preoblikovao glazbu za vojni limeni orkestar. Pjesma je usvojena kao službena hrvatska himna tek 1972., među ostalim izmjenama Ustava Hrvatske. Himna postoji stotinama godina, ali je službena hrvatska himna postala tek 1970 -ih.

Pjesma koja je prvi put objavljena u časopisu za kulturu Danica ilirska, broj 10, urednika Ljudevita Gaja, 1835. godine izvorno se sastojala od četrnaest stihova, ali danas su samo stihovi jedan, dva, trinaest i četrnaest dio nacionalna himna. I tamo se jasno vidi tko je napisao hrvatsku himnu.

Tko je napisao hrvatsku himnu prema povijesnim podacima

Tko je napisao hrvatsku himnu? Originalne tekstove napisao je Antun Mihanović, a prvi put je objavljen pod naslovom Horvatska domovina 1835. Godine 1846. austrijski skladatelj Josip Runjanin (1821–1878) skladao je glazbu za Horvatsku domovinu. Runjaninov vojni kapetan Josip Wendl prilagodio je svoju glazbu vojnom limenom orkestru. Izvorni oblik melodije nije poznat jer izvornik nije pronađen do danas.

Pjesmu je 1861. godine uglasio i harmonizirao za muški zbor učitelj i orguljaš zagrebačke katedrale Vatroslav Lichtenegger, a nakon toga se počela izvoditi kao etnička himna hrvatskog naroda. Od tada se primjenjuje naslov „Lijepa naša“. Izvorni tekst ima 14 stihova. Od tada je u tekst uneseno nekoliko manjih izmjena.

Pjesmu Hrvatski sabor nije odmah usvojio kao državnu himnu. Godine 1907., Zajednica hrvatskih pjevačkih klubova zatražila je od parlamenta da to učini, ali nije dobila odgovor, iako je pjesma u neslužbenim svojstvima korištena kao državna himna na svečanostima, uključujući sjednicu parlamenta 29. listopada 1918. kada je Hrvatska službeno raspustila veze s Austro-Ugarskom.

Između 1918. i 1941., dijelovi hrvatske himne bili su dio državne himne Kraljevine Jugoslavije i bila je to neslužbena himna Hrvata. Tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj korištena je i kao državna himna, iako s nekim izmjenama u tekstu. Koristili su ga i hrvatski partizani, na primjer za vrijeme zasjedanja ZAVNOH -a. Tko je napisao hrvatsku himnu i pjesma je službeno postala državna himna Hrvatske izmjenama Ustava Hrvatske usvojenim u saboru SR Hrvatske 29. veljače 1972. Potvrđena je ustavima iz 1974. i 1990., kada su njeni stihovi malo izmijenjeni, te Kaputom o oružju, zastavi i državnoj himni Republike Hrvatske.

Tko je napisao hrvatsku himnu i skladao ju

Pjesma ima 14 strofa, ali melodija sadrži samo dvije od njih pa pripadaju formi strukturiranoj po uzoru na malu dvodijelnu pjesmu koja sadrži šesnaest taktova (a a1 b a1). Takva melodija obično je uključivala pjevanje prve i druge, kao i pretposljednje i krajnje strofe pjesme. Uz to što je bitno tko je napisao hrvatsku himnu, bitno je i tko ju je skladao.

Nije poznato koji je izvorni oblik melodije jer prva kopija nije pronađena do danas. Melodija je identificirana prema zapisu koji je navodno zapisao glazbeni pedagog Vatroslav Lichtenegger 1861. godine, a na temelju pjevanja njegovih učenika, učitelja pripravnika. “Uglazbio je melodiju prema pjevanju vježbenika” (F. Ks. Kuhač). Lichtenegger je melodiju uskladio i priredio za muško četveroglasno pjevanje. 1862. pjesma je objavljena u “Sbirki različitih četveropjevah mužkoga zbora” – svezak II, broj 9 (“Zbirka raznih četveroglasnih pjesama za muški zbor” – svezak II, br. 9) Nacionalnog državnog glazbenog zavoda u Zagrebu. Naknadno je objavljen u nekim drugim zbirkama iste vrste pod naslovom “Hrvatska Domovina”. Naslov “Lijepa naša” prvi se put spominje 1864. godine u zbirci “raznih četveroglasnih pjesama u izdanju Glazbenog društva Zagrebačke duhovne mladeži”. Naredni brojevi sadržavali su oba naslova i to tko je napisao hrvatsku himnu, no krajem 19. stoljeća naslov pjesme postao je prvi redak pjesme “Lijepa naša domovino”, koja se zadržala do danas.

Tagovi: