Tinktura od ružmarina – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Tinktura od ružmarina - recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od ružmarina i zašto je ružmarin ljekovit

Ružmarin je zimzelena aromatična mediteranska biljka, mirisa koji očarava svježinom i profinjenom oštrinom, koristimo ga kao začin, može biti lijek, a u narodu je poznat i kao simbol vjernosti. Osim što nas mnoge privlači zbog svog prijatnog prepoznatljivog mirisa, brojne su dobrobiti ružmarina, za fizičko i mentalno zdravlje. Tinktura od ružmarina upotrebljava se u ljekovite svrhe. Ružmarin je poznat u suzbijanju patogenih mikroorganizama npr. u hrani, ima antimikrobno djelovanje, smatra se da smanjuje rizik od raka dojke, debelog crijeva i kože, ružmarin poboljšava pamćenje, koncentraciju i zdravlje mozga, smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Ružmarin također ublažava probavne tegobe, grčeve u crijevima, plinove ili bolove, blagotvorno djeluje kod menstrualnih grčeva i glavobolje, opušta mišiće, smanjuje razinu stresa, smiruje i opušta. Dobar je kod prehlade i gripe jer pomaže dišnim organima protiv upala i lakšeg disanja, a ublažava i tegobe uzrokovane alergijom, pomaže kod problema s vidom. Ružmarin je poznat po tome da potiče rast kose, poboljšava stanje vlasišta. Smatra se da ružmarin štiti od preranog starenja, i degenerativnih bolesti, ružmarin je jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Tinktura od ružmarina može se vrlo jednostavno napraviti.

Kako se radi tinktura od ružmarina

Tinktura od ružmarina spravlja se na sljedeći način: potrebno je od sastojaka imati 20g listova ružmarina i 100ml 60% alkohola. Listovi ružmarina stave se u alkohol, zatvori se u staklenu bočicu i ostavi da odstoji deset dana. Nakon toga tinktura se može procijediti i koristiti na kapi. Tinktura od ružmarina uzima se ujutro na prazan želudac po 10 kapi, može sa kockom šećera ili medom ili razrijeđeno u pola čaše vode. Ako kupujete pripremljenu tinkturu od ružmarina kapi koristite prema priloženoj uputi. Kura liječenja s tinkturom od ružmarina uzima se u trajanju od tri tjedna do mjesec dana.

Tinktura se može koristiti i kao hladni oblog za vaše bolne noge, upaljene i bolne vene. Također tinktura se može koristiti za rast kose tako da se lagano utrlja u vlasište. Ružmarin je odličan antioksidans i usporava proces starenja. Ova mirisna ljekovita biljka, osim što se koristi u obliku tinkture, može biti vrlo lijep ukras u našem vrtu, na balkonu, miris ružmarina uklanja stres, dobar je protiv tjeskobe i umora.

Tinktura od ružmarina kako se koristi

Tinktura od ružmarina dodatak je prehrani, ne može se smatrati nadomjestkom ili da je zamjena za uravnoteženu prehranu i zdrav način života. Tinktura nije primjerena da je koriste trudnice, dojilje ili djeca. Prije korištenja savjetuje se zatražiti mišljenje svoga liječnika ukoliko bolujete od neke druge bolesti, uzimate lijekove, osobito je potreban oprez ako osoba uzima lijekove za razrjeđivanje krvi, dijabetičar je ili ima probleme s visokim tlakom, čirevima, Chronovom bolesti, ulceroznim kolitisom, žučnim kamencima.

Osim što se najčešće koristi tinktura na bazi alkohola, postoje i tinkture od biljnog glicerina i ružmarina, bez alkohola. Posebno je važno obratiti pažnju da se značajno razlikuje eterično ulje od ružmarina od tinkture od ružmarina jer je eterično ulje puno jače, također eterično ulje od ružmarina ne smije se koristiti oralno, za razliku od tinkture od ružmarina koja se primjenjuje oralno. Tinktura od ružmarina može se kupiti u ljekarnama, biljnim ljekarnama, internet trgovinama, online drogerijama i sl. Cijene po kojima se tinkture prodaju ovise o tome od koga i gdje se kupuju.

Tagovi: