Tinktura od gloga – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Tinktura od gloga - recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od gloga – jedne od najljekovitijih biljaka za srce

Glog se smatra jednom od najljekovitijih biljaka. Zašto nam tinktura od gloga može biti korisna? U našim krajevima raste kao korov, uz rubove šuma i livada, uz puteve, samoniklo je trnovito drvo lijepih bijelih cvjetova, cvate između travnja i lipnja mjeseca. U ljekovite svrhe koriste se dvije vrste gloga: crveni i bijeli glog. Možemo sakupljati glogove cvjetove zajedno s listićima (od kojih se radi tinktura od gloga), zatim plodove jarkocrvene boje u jesen ili koru gloga najbolje u proljeće. Glog je biljka poznata kao lijek za srce.

Biljka glog pomaže kod reguliranja krvnog tlaka, štiti od povišenog kolesterola i ateroskleroze, glog je zdrav za krvne žile, jača srčani mišić. Također glog je biljka koja ima i jak smirujući učinak, pomaže kod umora, nemirnog ili lošeg sna, kod vrtoglavice, lupanja srca, aritmije, anksioznosti, nervoze. Glog je dobrodošla pomoć i kod menopauze, može biti pomoć kod mršavljenja, koristan kod smanjivanja celulita, edema i bolesti zglobova.

Kako se spravlja ljekovita tinktura od gloga

Tinktura od gloga može se napraviti tako da svježe ubrane cvjetove i listove gloga (200 grama) usitnimo te ih prelijemo s 200 ml alkohola (70 postotnog). Ostavimo stajati tri tjedna uz povremeno miješanje. Nakon tog vremena dobivena tekućina, tinktura, se procijedi i pije se dvadeset kapi dnevno s malo tekućine. Glog kao vrlo ljekovita biljka koristi se najčešće kao čaj ili tinktura od gloga, kapi od gloga.

U narodu glog je poznat i pod nazivom bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, gloginja, medvedova kruška ili glogovina. Pripravci od gloga kada se koriste pravilno, blagog su djelovanja, jedino je važno paziti da se glog ne preporučuje za konzumaciju trudnicama, dojiljama, djeci i naravno prije uzimanja dobro je posavjetovati se s liječnikom, a posebno osobe koje uzimaju neke druge lijekove. Brojna istraživanja pokazala su da glog zaista jača i oporavlja srce. Potrebno ga je uzimati redovno svakodnevno kako bi imao ljekoviti učinak.

Tinktura od gloga gdje se može kupiti i koja je cijena

Tinktura od gloga, glogove kapi, mogu se kupiti u ljekarnama, osobito biljnim ljekarnama, te naručiti preko brojnih internet adresa s lijekovima iz prirode. Cijena za tinkturu od gloga kreće se zavisno od proizvođača od koga i gdje se kupuje. Ako kod uzimanja ovih kapi ili tinkture u ljekovite svrhe primijetite moguće nuspojave kao što su mučnine, naleti valova vrućine, otežano disanje, probavne smetnje u obliku proljeva ili zatvora ili pojavu palpitacija npr. u obliku podrhtavanja srca, lupanja srca ili “preskakanja” potrebno je obavezno odmah se posavjetovati s liječnikom, također odmah prestati koristiti kapi. Kod korištenja kapi od gloga također je nakon korištenja od mjeseca dana dobro napraviti pauzu.

Također ali vrlo rijetko može doći do glavobolja i vrtoglavica. Potrebno je i držati se preporuka u količini koliko smijete kapi uzimati. Glog je izvrstan i u obliku čajeva od njegovih ljekovitih cvjetova a također moguće je raditi sirupe od bobica. Neki ljubitelji narodnih lijekova smatraju da je tinktura od gloga toliko dobra da može zaista liječiti srce i spriječiti začepljenja krvnih žila pa na taj način biti i preventivni lijek protiv infarkta.

Tagovi: