Glogove kapi – čemu služe i koje su nuspojave

Ljepota i zdravlje

Glogove kapi - čemu služe i koje su nuspojave

Glogove kapi i tinktura se dobivaju od bobica biljke Glog

Glog je ljekovita biljka koja izgleda kao grm iz porodice ruža poznata stoljećima za liječenje mnogih bolesti. Istraživanja su pokazala da su pronađeni uzorci ove biljke u iskopinama lončanica starih i 9000 godina na području Kine.

Bobice gloga koje su u bojama od žute do crne se koriste za izradu tinkture i za glogove kapi. Bobice nastaju kao plod bijelih cvjetova koji imaju vrlo snažan miris i privlače brojne kukce na oplodnju. Priroda je dala ovu biljku ljudima na korištenje i dobro je poznata u narodnoj medicini prvenstveno za poboljšanje kardiovaskularnog sustava.

Osim proizvodnje na prirodan način glogovih kapi i tinkture, glog se može konzumirati i u obliku čaja. Čaj se priprema od sušenih listova i cvjetova gloga. Međutim, najveći koncentrat ljekovitih svojstava nalazi se upravo u bobicama gloga iz kojeg se prirodnim putem rade glogove kapi i tinkture. Upravo kapi i tinktura će sa svojim jakim antioksidativnim djelovanjem blagotvorno utjecati na ljudsko zdravlje.

Glogove kapi i njegova ljekovitost

Glogove kapi ili glogova tinktura će uz svoja antioksidativna svojstva djelovati na imunitet i čišćenje organizma od toksina i štetnih tvari, te kolesterola i masnoća. Naročito veliki značaj svojom ljekovitosti ima kod preventive srčanih problema i liječenju kardiovaskularnog sustava. Osim što uravnotežuje krvni tlak, dakle djeluje i na visoki i na niski, ove kapi jačaju i srčani mišić.

Pomažu kod reguliranja aritmije srca, tahikardije, utječu povoljno na dijabetes i aterosklerozu. Također imaju povoljan zdravstveni utjecaj na slabu cirkulaciju, a time utječu i na smanjenje celulita i masnoća koje se nakuplja u tijelu. Glogove kapi čine veliku dobrobit ljudskom organizmu jer liječe srce i krvne žile, a samim time ova ljekovita biljka će utjecati i na sve probleme koji su vezani uz krvotok.

Ovu ljekovitu biljku možete koristiti kao alternativu i pomoć tradicionalnim lijekovima nakon što ste se savjetovali sa svojim liječnikom. Glog ima još jednu značajku kojom utječe na ljudski organizam, a to je da djeluje umirujuće i smanjuje preosjetljivost živčanog sustava, samim time pomaže kod nesanica i nervoza. Upravo zbog tog umirujućeg djelovanja povoljno je koristiti kapi ili tinkturu kod žena u menopauzi da olakša simptome kroz koje prolaze.

Glogove kapi koje su nuspojave

Glogove kapi su u velikoj većini sigurne za upotrebu, međutim kod nekih zdravstvenih stanja je najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom specijalistom prije korištenja. Iako povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav ne preporučuje se korištenje gloga kod bradikardije, usporenosti rada srca.

Također, zbog svog umirujućeg djelovanja ne preporučuje se korištenje ukoliko se spremate na dugotrajnu vožnju jer usporava reflekse i može se pojaviti pospanost. Jednako tako treba biti oprezan ukoliko koristite neke lijekove za krvožilni sustav, te prije nego nabavite glogove kapi savjetujte se sa svojim liječnikom.

Kod konzumacije ovih kapi ili tinkture kao moguće nuspojave mogu se javiti mučnine, naleti valova vrućine, otežano disanje dispneja, probavne smetnje u obliku proljeva ili zatvora. Sljedeće nuspojave koje se mogu pojaviti su palpitacije koje se javljaju kao podrhtavanje srca u obliku lupanja ili preskakanja. Također može doći do glavobolja i vrtoglavica. U svakom slučaju prije konzumacije kapi ili tinktura od gloga potrebno je savjetovati se sa liječnikom i naravno trebate se držati preporuka u količini koliko smijete kapi uzimati i trajanju koliko dugo možete uzimati ove kapi.

Tagovi: