Tinktura od gaveza – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Tinktura od gaveza - recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Gavez i tinktura od gaveza

Ljekoviti gavez, u narodu poznat kao „crni korijen” ili „ljubičasti gavez” ljekovita je biljka ljubičastih i ružičastih cvjetova, koja raste u vlažnim mjestima, uz obale rijeka, jezera, potoka, uz rubove šuma ili na vlažnim livadama, možemo ga pronaći u vrtu ili uz ograde. Cvate tijekom ljeta, svježu biljku najbolje je brati u vrijeme cvatnje, ali ne cvjetove. Za upotrebu u ljekovite svrhe uzimaju se samo lišće i korijen gaveza, koriste se svježi ili osušeni dijelovi biljke, s tim da se korijen skuplja u proljeće i kasnu jesen.

Gavez je od davnina poznat kao biljka koja pomaže kod lomova kostiju, za olakšavanje akutnih, jakih bolova u kostima i mišićima, pomaže kod istegnuća ligamenata, za liječenje zglobova, uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva, išijasa, upale živaca i vena, osteoporoze, koriste se oblozi gaveza a koji su djelotvorni i kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma i upale kostiju, zbog svog protuupalnog i analgetskog djelovanja. Na bolni dio tijela tinktura od gaveza preporučuje se aplicirati do dva puta dnevno, razrijeđenu. Tinktura od gaveza namijenjena je isključivo za vanjsku uporabu, nikako nije namijenjena za oralnu primjenu, kao što je to slučaj kod većine drugih ljekovitih tinktura, a važno je i napomenuti da se tinktura ne smije koristiti na otvorenim ranama ili oštećenoj koži.

Kako se napravi tinktura od gaveza

Kada se priprema „domaća” tinktura od gaveza prvo je potrebno nabaviti korijen gaveza, te 50% alkohol ako koristimo svježi korijen, a 25-30% alkohol ako koristimo suhi korijen gaveza. Suhi korijen gaveza može se kupiti u biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane. Gavez može dobro uspijevati i u našem vrtu, presadimo ga s korijenom. Za pripremu tinkture od gaveza također nam je potrebna staklena boca s čepom. Ako smo iz zemlje izvadili korijen gaveza, potrebno ga je dobro oprati u čistoj vodi, a zatim obrisati te nasjeckati na sitne komadiće.

Na 100 g korijena gaveza nalijemo 700 ml alkohola u staklenu bocu (ne smiju se koristiti metalne posude). Bocu je potrebno polegnuti vodoravno i ostaviti da tinktura od gaveza odstoji na tamnom mjestu mjesec dana. Svaki treći dan mješavinu treba lagano promućkati. Nakon što prođe mjesec dana, nježno i polako procijedite tinkturu u staklenu tamnu bocu i držite je na tamnom mjestu za vrijeme korištenja. Preporučuje se koristiti tinkturu 2-3 puta dnevno na oboljelo mjesto u obliku razblaženih obloga.

Kako se koristi tinktura od gaveza, potreban oprez

Tinktura od gaveza danas se koristi samo za vanjsku uporabu, dakle nije namijenjena za oralnu primjenu, te se ne smije aplicirati na velike, otvorene rane niti ako na koži postoji osip, prijelom, hematom i slično. U tom slučaju možemo upotrijebiti gavezovu mast. Gavez općenito ali i ovu tinkturu ne smiju koristiti trudnice i dojilje, također niti mala djeca.

Tinktura se obavezno treba razrijediti s četverostrukom količinom vode i zatim se natapa u oblog i stavlja na bolno mjesto. Oblozi se preporučuju stavljati 2-3 puta dnevno i preporučene se doze ne smiju prekoračiti. Tinktura od gaveza ne svrstava se u grupu dodataka prehrani kao što to može biti slučaj kod nekih drugih tinktura. Također nakon 4-6 tjedana primjene potrebno je napraviti prekid korištenja. Obavezno se potrebno posavjetovati s liječnikom u slučaju uzimanja lijekova. Tinkturu od gaveza može se kupiti u biljnim ljekarnama i preko internet trgovina, a cijena ovisi o tome od koga i gdje se tinktura kupuje.

Tagovi: