Što je thorax

Ljepota i zdravlje

Što je thorax

Thorax – definicija

Thorax je dio tijela koji se nalazi između glave i trbuha, a sastoji se od prsne šupljine, prsne kosti, rebra, kralježnice i sternuma. Riječ je o iznimno vrlo složenoj i iznimno važnoj strukturi tijela koja ima mnogobrojne funkcije. Služi kao zaštita vitalnih organa poput srca, pluća i dišnih puteva. Također, pruža potporu gornjem dijelu tijela i povezuje gornji dio tijela s donjim dijelom tijela. Sastoji se od 12 pari rebara koje se protežu od kralježnice do sternuma i formira jednu vrstu kaveza oko prsne šupljine. Prsa se pomiču tijekom disanja kako bi se omogućio protok zraka kroz dišne puteve. U središtu thoraxa se nalazi srce i pluća koji su okruženi sa prsnom šupljinom, a kralježnica se proteže kroz thorax i povezuje se s rebrom. Dijafragma je jedan od mišića koji pomaže u procesu disanja, dok ostali mišići omogućuju kretanje rebara i prsnog koša te s njima udišemo i izdišemo zrak.

Thorax – struktura

Thorax odnosno prsa su dio tijela koji se nalazi između vrata i abdomena, a sastoji se od prsne kosti, sternuma, kralježnice i rebara, dok se u njemu nalaze vitalni organi poput srca i pluća. Prsna kost odnosno sternum, je plosnata kost koja se nalazi na sredini prsnog koša, a sastoji se od tri dijela, a to su gornji, srednji i donji dio. Gornji dio prsne kosti se spaja s ključnom kosti, dok se srednji i donji dio spajaju s hrskavicom od rebra. Prsna kost je veoma važna jer služi kao poveznica između rebara, kralježnice i ključne kosti. Rebra su povezana s kralježnicom na stražnjoj strani tijela i s sternumom na prednjoj strani tijela. Rebra služe kao zaštita vitalnih organa u prsima, poput srca i pluća, te im pružaju potporu. Kralježnica, koja se proteže kroz thorax, se sastoji od 24 kralješka. Dijafragma, koja se nalazi na dnu prsne šupljine, je glavni mišić u procesu disanja, a on kontrahira i opušta kako bi se omogućio ulazak i izlazak zraka iz pluća. Drugi mišići su mišići interkostalnog prostora, koji se nalaze između rebara, a pomažu u pokretanju ramena i ruku. Središte thoraxa čine srce i pluća, koji su okruženi prsnom šupljinom.

Thorax – funkcija

Thorax ima nekoliko važnih funkcija u tijelu, od kojih su neke ključne za život i vitalnost organizma. Glavne funkcije su:

Zaštita vitalnih organa – kostur thoraxa se sastoji od rebra, kralježnice i prsne kosti i on štiti organe od udaraca i ozljeda.

Omogućavanje disanja – thorax je odgovoran za proces disanja jer u njemu se nalaze pluća koja omogućuju razmjenu plinova. Kada se udiše, dijafragma se spušta i povećava volumen pluća, što omogućuje ulazak zraka u pluća. Kada se izdiše, dijafragma se podiže i smanjuje volumen pluća, što omogućuje izlazak zraka iz pluća.

Podrška kretanju – pruža potporu ramenima, rukama i gornjem dijelu tijela, što omogućuje kretanje, a rebra i kralježnica omogućuju gornjem dijelu tijela da se savija, okreće i proteže, dok mišići thoraxa pomažu u kretanju ramena i ruku.

Održavanje stabilnosti – održava stabilnost gornjeg dijela tijela i održava ravnotežu.

Pomoć u cirkulaciji krvi – srce je smješteno u prsnom košu i ima ključnu ulogu u pumpaju krvi kroz krvne žile.

Tagovi: