Težina nogometne lopte

Težina nogometne lopte

Kolika je težina nogometne lopte?

Nogomet je svakako najbitnija sporedna stvar na svijetu, no sigurni smo da nije svatko tko izgovara tu rečenicu kompletno upoznat s pravilima nogometne lopte. Nogomet je za većina nas sport, no isto tako nogomet je zabava - spektakl koji privlači veliku publiku i nešto na čemu se može zaraditi puno novaca. Baš kao i ostala zabavna događanja, nogomet je uvjetovan novcem i organizacijom.

Danas postoji bezbroj nogometnih saveza, klubova i organizacija koje na temelju popularnosti ovog sporta žive i zarađuju novac. Kada neko sportsko događanje doživi velike razmjere, potrebno je i odrediti svako pravilo tog sporta, a tu se ubraja i težina nogometne lopte. Ne postoji unificirana težina nogometne lopte jer postoji toliko proizvođača lopti i suludo je uopće pretpostaviti da će svaka lopta biti identična. Ipak, za velika natjecanja poznate su dimenzije i težina lopte, a takve lopte rade posebno odabrani proizvođači. Upoznajmo se s pravilima jednog poznatog nogometnog natjecanja: UEFA-e.

Težina nogometne lopte na UEFA-i.

Najvažnije izvršno tijelo koje zastupa najpopularniji sport je UEFA kada pričamo o Europi. Premda se možda pitate zašto ne pričamo o FIFA-i, razlog tomu je što je FIFA prati UEFA-ine dimenzije lopte. Težina nogometne lopte FIFA-e odgovara onoj UEFA-inoj - radi se o lopti koja nema precizno definiranu težinu, već je ona definirana između 410 i 450 grama. Kada je u pitanju UEFA, nije definirana samo težina nogometne lopte, već i druge stvari. Tako stoji u pravilima da lopta mora biti okrugla, mora biti napravljena od kože ili nekog drugog materijala koje odobrava FIFA i njen opseg mora biti između 68 i 70 centimetara.

Boja lopte nije definirana, no poznata je činjenica da su lopte obično kričavih boja ukoliko se nogomet igra na snijegu. Nogometne lopte na svakom velikom natjecanju u Europi, ali i u svijetu prate ove dimenzije. Naravno, rekli smo da nije svaka lopta istih proporcija - postoje i druge nogometne lopte.

Težina nogometne lopte varira, no u pitanju su rijetki slučajevi.

Činjenica da je nogomet svjetski, a ne europski sport ide u prilog tome da su nogometne lopte uglavnom istih dimenzija i težine. Kada imamo opskurnije sportove koji su popularni samo u jednom kutku svijeta, onda će oprema i rekviziti za taj sport više varirati kada se sport igra negdje inače nije popularan. Nogomet je tu svakako iznimka: težina nogometne lopte je vrlo unikatna jer danas svi koji igraju ovaj sport streme uspjehu na svjetskoj razini i žele igrati nogomet kakav se igra na najvećim svjetskim natjecanjima. Težina nogometne lopte možda češće odskače od ovih dimenzija kada ga igraju djeca u nekoj siromašnoj sredini.

Ipak, radi se o vrlo jeftinom sportu za koji nije potrebno puno opreme. Zato je lopta često istih dimenzija, a isto tako je to razlog zašto je nogomet tako popularan. Nogomet može igrati svatko. I dok za polo trebate imat konja, skupu opremu i ogroman teren s rekvizitima, za nogomet je potrebna jedna lopta i jedna livada.


Tagovi: