Tetanus – simptomi i cjepivo

Ljepota i zdravlje

Tetanus - simptomi i cjepivo

Tetanus ima ove simptome!

Ako ste ikada bili u doticaju sa starim željezom na način da ste stali na čavao ili se na kakav drugi način ozlijedili putem njega, vjerojatno ste se odmah upoznali s pojmom tetanusa. Tetanus je otrovanje akutnog stanja i to neurotoksinom. Takav neurotoksin stvara Clostridium tetani. Simptomi uključuju grčenje mišića i pacijenti koji su oboljeli od tetanusa znaju biti potpuno izvijeni u području leđa i ne mogu se ispraviti, upravo zbog djelovanja ovogneurotoksina. Simptomi se jave u prosjeku od 5 do 10 dana.

Pacijent ima najčešće ukočenu čeljust, otežano gutanje, nemir, ukočenost ruku ili nogu, glavobolju, iritabilnost, ukočenost šije, a može imati i vrućicu. Tetanus je poznat i po tome što pacijenti u kasnijim fazama teško otvaraju usta i imaju grč lica. Taj grč lica ima karakteristično obilježje, a to je fiksirani smiješak s podignutim obrvama. Pacijent može iskusiti i razne druge grčeve, u predjelu trbušnih, vratnih i leđnih mišića, a grčeve može potaknuti već i blag podražaj poput propuha, buke i sl.

Koliko je tetanus opasan?

Bakterija tetanusa je veoma otporna i može preživjeti godinama. Tetanus možemo pronaći u životinjskim fekalijama, u tlu i sl. Ako se pitate koliko je tetanus opasan, dovoljno je reći da on diljem zemaljske kugle uzrokuje preko pola milijuna smrtnih slučajeva u godini. Najčešća žrtva su mu novorođenčad i male djece. Ipak, utješit će vas podatak da postoji cjepivo i ako ste pripadnik mlađe generacije, dobre su šanse da ste ga primili. Od tetanusa će biti skloniji obolijevanju bolesnici s opekotinama i ranama te ovisnici koji se drogiraju intravenski.

Glede smrtnosti, valja spomenuti kako na svjetskoj razini oko 50 % oboljelih umre od tetanusa, od kojih 15% do 60 % pripadaju skupini neliječenih odraslih bolesnika, a čak 80% do 90 % novorođenčadi, čak i ako su liječena. Smrtnost će biti veća ako bolest krene brzo napredovati i ako nije odmah započet postupak liječenja. Ako sumnjate na bilo kakvu opasnost od postojanja tetanusa, odmah posjetite liječnika.

Kako se tetanus liječi?

Ako obolite od tetanusa, brza liječnička intervencija kao i činjenica da li ste cijepljeni ili ne može raditi svu razliku. Cilj djelovanja liječnika bit će usmjeren neutralizaciji toksina i prevenciji daljnjeg širenja, zatim kontrola grčenja mišića, održavanje razine tekućine i konstantna medicinska njega. Ako je potvrđeno da je tetanus uzrok bolesti, postoje određena opća načela postupanja. Tako oboljelog treba smjestiti u tihu sobu u kojoj neće biti izložen podražajima. Trebat će se neutralizirati tetanus primjenom odgovarajućih lijekova.

Isto tako, potrebno je što prije obraditi ranu, što podrazumijeva uklanjanje svih nečistoća, jer one potiču rast tetanusa. Isto tako, ako su već nastupili grčevi u tijelu, potrebno ih je ublažavati lijekovima koji su odgovarajući za tu namjenu. Ako je stanje uznapredovalo i ako se radi o teškim slučajevima, intubacija je također potrebna. Svakako se treba naglasiti prevencija razvoja ove bolesti kao najefikasniji način, a to je cijepljenje i redovito docjepljivanje. Za više informacija svakako upitajte svog liječnika.

Tagovi: