Testiranje na covid

Ljepota i zdravlje

Testiranje na covid

Testiranje na covid uz pomoć PCR testova

PCR testovi se rade na način da se iz ždrijela iza nosne šupljine izme uzorak osobe koja se testira i dosad je najpouzdaniji test za testiranje na COVID. Ukoliko je vaš rezultat testa da ste pozitivni na postojanje virusa SARS-CoV-2 to ukazuje da u trenutku testiranja imate COVID-19. Svakako kontaktirajte svog liječnika opće prakse ako imate simptome COVID-19 bolesti ili ako ste bili izloženi bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Ako vas zanima gdje se nalaze sva mjesta u Hrvatskoj za testiranje na COVID, o tome možete saznati na web stranicama Vlade RH, u tražilicu trebate unijeti testni centri i pronaći stranicu koja se zove koronavirus. Na toj stranici možete pronaći sve potrebne podatke vezano uz testiranja, pa tako i koji laboratoriji obavljaju testiranja nad uzorcima SARS-CoV-2 virusa.

PCR test će tražiti genetski materijal virusa, te ukoliko ga pronađe njegovo pokazivanje da je pozitivan ukazuje na postojanje virusa u uzorku koje uzet, test također detektira ostatke raspadanja virusa i nakon što više niste zarazni. Cijena PCR testa u Hrvatskoj iznosi kada ga plaćate oko 390 kuna, ako vam uputnicu za testiranje nije napisao liječnik trebat ćete ga sami platiti i valjan je kao COVID potvrda 72 sata od testiranja.

Testiranje na covid pomoću antigenskih testova

Uzorak za antigensko testiranje uzima se iz nosne šupljine, antigenski test detektira antigen virusa u uzetom uzorku za testiranje na COVID. Pomoću antigenskog testa može se ustanoviti je li osoba čiji je uzorak uzet zaražena SARS-CoV-2 virusom. Antigenski test na COVID se naziva i brzim testom jer su njegovi rezultati vidljivi za očitavanje nakon 15 do 30 minuta od trenutka uzimanja uzorka.

Postoje antigenski testovi koji se koriste u domovima zdravlja, bolnicama i poliklinikama za testiranje, no postoje i brzi testovi za kućnu upotrebu. Ukoliko osoba ima pozitivan rezultat na testiranje brzim antigenskim testom, najčešće je točan.

A ako osoba ima očite simptome COVID-19 bolesti uz negativan rezultat antigenskog testa, osoba je dužna ponoviti testiranje, no ovaj put PCR testom kako bi se ustvrdila točnost o postojanju SARS-CoV-2 virusa kod te osobe. Antigenski test ili brzi test je sa sigurnošću točan u ranijoj fazi zaraženosti SARS-CoV-2 virusom. Ako želite obaviti testiranje na covid ovim testom, cijena antigenskog testa je oko 100 kuna i njegova je valjanost 48 sati od testiranja.

Testiranje na covid pomoću kućnih testova

Testiranje na COVID moguće je obaviti i kod kuće, ukoliko sumnjate na to da imate COVID-19 bolest, možete poslati nekoga da vam kupi kućni test u ljekarni. Kućni brzi test je također antigenski koji se obavlja uzimanjem uzoraka za testiranje iz nosne šupljine. Isto kao i antigenski test koji obavlja medicinsko osoblje, ovaj brzi antigenski kućni test također može u nekim slučajevima ukazati na pogrešan rezultat testiranja.

U svakom slučaju ako imate simptome koje uzrokuje SARS-CoV-2 virus, bez obzira na rezultat kućnog testa trebate obaviti PCR testiranje, te kontaktirati svog liječnika da vas uputi na PCR testiranje. U ljekarnama možete pronaći par testova za brzo antigensko testiranje kod kuće, pa navodimo samo par njih: Flowflex brzi kućni test na COVID-19, Boson brzi kućni test na COVID-19, Antigen test iz uzorka sline na COVID-19.

Kućni testovi za testiranje na COVID-19 mogu se nabaviti u ljekarnama po cijeni od 35 kuna. Ovi kućni brzi testovi su odličan način da na vrijeme stignete reagirati dok čekate svoj termin za testiranje na PCR ili antigenski test u bolnicama, poliklinikama ili domovima zdravlja.
Tagovi: