Testiranje intolerancije na hranu

Ljepota i zdravlje

Testiranje intolerancije na hranu

Testiranje intolerancije na hranu i što je intolerancija na hranu

Što je intolerancija na hranu i kada je potrebno testiranje intolerancije na hranu? Intolerancija na hranu je nemogućnost da ljudski organizam probavi neke sastojke koji se nalaze u svakodnevnoj prehrani. Uglavnom se netolerancija na hranu javlja na masti i ugljihodrate, a rijetko na proteine.

Testiranje intolerancije na hranu će vam biti potrebno kada konzumirate neku hranu i nakon toga vam se pojave simptomi poput nadutosti, bolova u trbuhu ili grčeva, povraćanja ili proljev, masna stolica do mogućih upalnih procesa. Takva jedna od najčešćih intolerancija kod ljudi je intolerancija na laktozu koja se nalazi u mlijeku. Laktoza je mliječni šećer koji se u ljudskom organizmu razgrađuje radom enzima laktaze. Ukoliko ovaj enzim u tijelu ne obavlja svoju funkciju laktoza koja se nije razgradila taložit će se u debelom crijevu i biti podloga za razvoj bakterija i upalnih procesa.

Intolerancija na masnoće koji su sastavni dio pravilne prehrane mogu utjecati na gubitak nutrijenata koji se tope u mastima, što će se odraziti na sluznicu crijeva. Enzim lipaze je uzrok netoleriranja masnoća, pa se nedostatak tog enzima može nadoknaditi unosom hrane koje sadrže upravo ovaj enzim. Intolerancija na proteine također je posljedica nedostatka enzima i to proteaza, što također može dovesti do oštećenja stijenki crijeva.

Testiranje intolerancije na hranu i alergije na hranu

Ukoliko ste primijetili da imate reakcije na neku hranu potrebno je znati kada treba testiranje intolerancije na hranu, a kada se radi o alergijskim reakcijama. Iako su neki simptomi intolerancije i alergije isti, ipak treba razumjeti da je alergija puno opasnija od intolerancije na hranu.

Alergijska reakcija na hranu je zapravo imunološki odgovor tijela kad se unese neka vrsta hrane i dolazi do stvaranja protutijela IgE. Alergijska reakcija se razlikuje od intolerancije pojavom osipa, upala, te u teškim i najtežim oblicima može dovesti do gušenja, ili anafilaktičke reakcije kada je potrebna hitna medicinska pomoć unutar par minuta. Stoga osobe koje znaju za svoje alergije ili su skloni alergijama trebaju svakako provjeriti i na koje vrste hrane su alergični te ukoliko postoji rizik uvijek sa sobom imati potrebne lijekove kako ne bi došlo do ugrožavanja života u slučaju da konzumiraju hranu na koju su alergični a da i ne znaju ako su je unijeli.

Testiranje intolerancije na hranu također se može provesti kako bi saznali koji sastojci vam smetaju, te koje vrste enzima trebate nadoknađivati kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati.

Testiranje intolerancije na hranu i koji su uzroci intolerancije

Možda i niste svjesni da imate intoleranciju na neku hranu jer se ovakvo stanje razvija sporo i dugo vremena. Neki sastojci biljnog ili životinjskog porijekla mogu dovesti do intolerancije, pa će vam u tom slučaju biti potrebno testiranje intolerancije na hranu.

Manjak određenih enzima koje normalno proizvodi ljudsko tijelo dovest će vas u stanje da nećete moći probaviti određenu vrstu hrane i vaše će tijelo reagirati simptomima intolerancije. Osim navedenih intolerancija na laktozu, masti i proteine, potrebno je spomenuti i intoleranciju na gluten. Ova intolerancija je zapravo autoimuna intolerancija poznata po nazivom celijakija. Testiranje intolerancije koje će uključiti i gluten možda će vam objasniti vaše reakcije koje su bile simptom ove intolerancije.

Moguća je i intolerancija na fruktozu, pa ćete trebati biti oprezni kod odabira voća. Uzroci koji će vas navesti na testiranje intolerancije na hranu mogu biti i prirodne kemikalije poput salicilne kiseline, te benzojeva kiselina i tartrazin koji se nalaze u brojnim namirnicama od voća, sokova, povrća, kave, začina, lješnjaka, vina ili čaja. Testiranjem možete otkriti što vam smeta, ali ne zaboravite ukoliko izbacite neke namirnice treba ih zamijeniti drugima a to ćete najbolje napraviti ako se savjetujete sa nutricionistom.

Tagovi: