Što je tendovaginitis

Što je tendovaginitis

Tendovaginitis - općenito

Tendovaginitis je bolest koja se ispoljava kao upalni proces tetiva i ovojnica koje okružuju tetivu i obično se radi o vrlo bolnom stanju. Tendovaginitis može nastati kao posljedica raznih ozljeda koje nastaju djelovanjem mehaničke sile na tijelo ili pak rezova koji dovode to traume na ovojnicama koje se nalaze neposredno ispod površine kože. Iako je rjeđe uzrok infekcija, može se raditi o pretjeranom opterećenju tetive, a što je vezano za određene djelatnosti i aktivnosti kojima se pojedinac bavi. Ova bolest obično se razvija usred komplikacija usred općeg upalnog procesa tijela. Osim infektivnog oblika, postoji i nespecificirani oblik koji nastaje kao rezultat izlaganja tetiva dugotrajnom i teškom opterećenju i to ponajviše kod djelatnosti i aktivnosti koje zahtijevaju učestale i ponavljajuće pokrete određenog dijela tijela. U tom smislu, tada govorimo o profesionalnoj bolesti. Dakle, ova bolest predstavlja upalu vezivne ovojnice tetive, a koja upala se može proširiti i na samu tetivu uslijed prenaprezanja.

Tendovaginitis - simptomi

Tendovaginitis u svojem akutnom obliku se javlja na način da dolazi do jakog otjecanja vezivne ovojnice koje nastaje usred protoka krvi kroz upaljenu točku. Ta točka pod jakim pritiskom ili pokretom jako boli. U akutnom obliku dolazi do teške i ograničene pokretljivosti. Obično se javlja u području ruku odnosno prstiju, ali može doći i do oticanja podlaktice. U najtežim slučajevima može doći do nakupljanja gnoja što može za posljedicu imati simptome poput vrućice i upale limfnih čvorova, sveopćeg umora. Ako se navedeno stanje ne liječi pravovremeno može doći do nekroze odnosno odumiranja tkiva odnosno stanica. Tendovaginitis u kroničnom obliku često je posljedica profesionalnih bolesti i rezultat je čestog opterećenja i stresa koji djeluju na određeni dio tijela odnosno na određenu skupinu mišića. Također, neučinkovito liječenje akutnog oblika može dovesti do kronične upale. Najčešće su zahvaćeni zglobovi te je prisutna bol pri manjim pokretima, ali i određeno pucketanje odnosno škripanje zglobova pri pokretu.

Tendovaginitis - dijagnoza i liječenje

Tendovaginitis na temelju fizikalnog pregleda može ustanoviti stručnjak i to kroz ispitivanje dodira, palpacije i ukočenosti pokreta. Sama lokalizacija upale omogućit će stručnjaku (ortoped ili reumatolog) dijagnozu iako će za detaljnije pretrage biti potrebno i podvrgnuti se rengenskom snimanju. U liječenju, rana dijagnoza može uvelike pomoći učinkovitijem i uspješnijem ishodu. Liječenje se vrši ponajprije imobilizacijom, ali i lokalnim injekcijama kortikosteroida. Nakon nekog vremena, postupno se vraća opterećenje na zahvaćeni dio tijela te se pokušava raditi na pokretljivosti odnosno kretanju tog dijela tijela. Ako liječnik posumnja u tendovaginitis, potrebno je pacijenta uputiti stručnjaku odnosno reumatologu radi daljnjih i dodatnih testiranja i pravilne i potpune dijagnoze te liječenja. U liječenju se mogu koristiti i sredstva alternativne medicine poput raznih masti, losiona i obloga, ali je svakako isto potrebno koristiti u konzultacijama s izabranim liječnikom jer ova sredstva prije svega predstavljaju pomoćna sredstva odnosno pomoćnu terapiju koja ne može zamijeniti savjet i uputu stručnjaka.


Tagovi: