Tečaj bitcoina

Tech

Tečaj bitcoina

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Faktori koji utječu na tečaj bitcoina

Kao što već sigurno znate, bitcoin je vrsta digitalnog novca (kriptovaluta) koja je stekla veliku popularnost u zadnjih 5 godina. Bitcoin je različit od konvencionalnog novca jer nije pod kontrolom središnje banke. Ipak, radi se o jako rizičnoj kategoriji kapitala. Zašto je tome tako? Vrijednost i uspjeh bitcoina ovisi prvenstveno o želji i vjeri njegovih vlasnika da takav tečaj opstane.

Radi se o umjetnoj tvorevini baziranoj na ljudskoj zaluđenosti novim otkrićem. Skeptici prema kriptovalutama će reći kako većina vlasnika bitcoina drži bitcoin samo zato što su ga kupili po jeftinijoj cijeni i nadaju se prodati ga po skupljoj. Takvi špekulanti čine tečaj bitcoina krajnje volatilnim i nesigurnim. Panika koja nastaje slijedom naglih prodaja ruši tečaj bitcoina poput kule od karata. Kada se tome doda i znatna neizvjesnost u pogledu zakonske regulative ove digitalne valute, ekološki učinci zbog štetnih posljedica rudarenja bitcoina, sve navedeno čini ovakvo ulaganje krajnje rizičnim i nesigurnim.

Trebate li pratiti tečaj bitcoina?

Ako pak niste prihvatili naš savjet i uložili ste u bitcoin, postavlja se pitanje trebate li redovito pratiti tečaj bitcoina i u skladu s time reagirati? Odgovor je negativan. Ako pratite tečaj bitcoina svaki dan, i vidite da on pada, vjerojatno ćete reagirati kao niz drugih ljudi koji u panici prodaju svoje uloge kako bi “spasili novac”. Međutim, ako pogledate graf kretanja cijene bitcoina u nazad 5 godina, primijetit ćete da je nakon svakog takvog pada cijene uslijedio novi rast. Korekcije su normalna pojava na tržištu, iako ih u svijetu kriptovaluta ima neproporcionalno više zbog velike volatilnosti.

Ako već želite smanjiti rizik svog ulaganja, držite svoj ulog dugoročno. To znači više od 2 godine. Naravno, nitko pa ni mi ne možemo predvidjeti kretanje cijena kroz narednih 2 godine. Međutim, veće su šanse da ćete izgubiti novac ako ćete panično pratiti kretanje cijena bitcoina i reagirati u skladu s tim. Takav proces će vas i koštati dosta živaca.

Što je uopće tečaj bitcoina?

Vjerojatno će vas fascinirati podatak da je tečaj bitcoina od njegovog početka iz 2009 godine pa do danas povećao svoju vrijednost ne za nekoliko posto, već za 83995.62 %. Ipak, ne trebate se gristi zbog toga što niste tada uložili u bitcoin jer bilo je nemoguće predvidjeti kakav će rast ostvariti ta kriptovaluta. Dapače, morate uzeti u obzir da danas ima nekoliko tisuća različitih kriptovaluta, mnoge od njih su gotovo identične, stoga je nemoguće procijeniti koja od tih kriptovaluta će doživjeti rast.

S obzirom da je taj rast baziran prvenstveno na optimizmu ulagača i želji da kupe kriptovalutu za jeftin novac i prodaju za skuplje, takav oblik ulaganja nema suštinsku vrijednost i stoga je teško uopće procijeniti kolika je prava vrijednost kriptovalute. Upravo zato, tečaj bitcoina nam ne daje prave podatke o istini. Kretanje njegove cijene iz prošlosti nam ne garantira kako će se kretati cijena u budućnosti, iako se mnogi ulagači vode upravo tim podatkom.

Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama