Tamiflu – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tamiflu - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tamiflu - djelovanje

Tamiflu pripada skupini antivirusnih lijekova indiciranih za liječenje ili prevenciju gripe u djece i odraslih. Sadrži aktivni sastojak oseltamivir koji djeluje tako da sprječava daljnje razmnožavanje i blokira virus. Na taj način pomaže u prevenciji i smanjenju simptoma gripe. Simptomi gripe uključuju groznicu, curenje nosa, glavobolju i kašalj, bolove u mišićima i umor. Liječenje gripe ovim lijekom treba započeti prema uputama liječnika. Tamiflu kapsule treba uzeti cijele s čašom vode, prije ili poslije obroka. Kako bi se izbjegla moguća iritacija želuca, kapsulu je najbolje uzeti nakon obroka. Preporučena doza za odrasle je jedna kapsula od 75 mg dnevno svakih 12 sati tijekom pet dana. Za djecu od 1 do 12 godina terapija se provodi 5 dana, a preporučene doze variraju ovisno o tjelesnoj težini. Ako ste zaboravili uzeti dozu u određeno vrijeme, uzmite je čim se sjetite. Ne smijete uzeti dvije doze u isto vrijeme kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Tamiflu - nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Tamiflu može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Vrlo česte nuspojave koje se mogu javiti u 1 od 10 odraslih bolesnika su: mučnina, glavobolja i povraćanje. Česte nuspojave, kod 1 od 10 osoba, su: grlobolja, vrtoglavica, kašalj, curenje iz nosa, nadutost, bolovi u ekstremitetima. Rijetke nuspojave javljaju se u 1 od 1000 odraslih bolesnika: poremećaj vida i smanjeni broj trombocita. Tamiflu ne smiju koristiti djeca mlađa od 1 godine, trudnice i dojilje, osobe s problemima jetre. U bolesnika s oštećenjem bubrega savjetuje se prilagođena doza lijeka. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavijestite svog liječnika. Lijek može izazvati alergijsku reakciju, a ako se jave simptomi poput otečenog jezika, usta i lica, otežanog disanja i bolova u prsima, terapiju treba prekinuti i potražiti hitnu medicinsku pomoć. Ako ste alergični, tj. ako ste preosjetljivi na lijek ili neki od njegovih sastojaka, obavijestite svog liječnika prije uporabe.

Tamiflu - cijena, iskustva

Tamiflu ima dokazanu učinkovitost u liječenju gripe, što su pokazala mnoga istraživanja. Lijek se pokazao uspješnim u borbi protiv virusa influence A i B. Podaci iz kliničkih studija na odrasloj populaciji pokazali su da je petodnevna primjena ovog lijeka utjecala na brže ublažavanje simptoma bolesti, oporavak i povratak svakodnevnom životu. aktivnosti. Za osobe koje spadaju u rizične skupine, odnosno imaju kronične bolesti dišnog sustava, srčane bolesnike ili dijabetičare, liječenje ovim lijekom posebno je važno jer teži oblik gripe može završiti smrtno. Terapiju treba primijeniti najkasnije 48 sati od pojave simptoma. Među ključnim prednostima ove terapije je smanjenje težine simptoma ako se terapija započne unutar 24 sata od pojave vrućice, čime se skraćuje trajanje bolesti. Primjena ovog lijeka u djece pokazala je smanjen rizik od mogućih komplikacija povezanih s gripom. Tamiflu ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece.


Tagovi: