Simptomi gripe

Ljepota i zdravlje

Simptomi gripe

Simptomi gripe i što karakterizira gripu

Gripa se u zdravstvenim krugovima naziva infekcija uzrokovana virusima koja djeluje kao bolest respiratornih organa. Simptomi gripe obuhvaćaju simptome koji se javljaju kod nosa, grla i pluća. Većina ljudi preboli gripu bez većih komplikacija posljedica. Međutim, ima slučajeva kad gripa može dovesti svojom infekcijom do upala koje mogu ozbiljno ugroziti život osobe.

Skupine koje su posebno ugrožene kad se radi o gripi su jako mala djeca mlađa od 5 godina, naročito bebe do 6 mjeseci starosti; uz djecu stariji od 65 godina također spadaju u skupinu koja se treba čuvati gripe, trudne žene i žene koje su nedavno rodile zbog oslabljenog imuniteta, pa isto tako i sve osobe koje imaju oslabljen imunitet i još neku svoju kroničnu bolest, osobe koje imaju ekstreman broj kilograma jednako tako mogu ugrožene ako dobiju gripu.

Preventivno svi se mogu cijepiti kako bi se zaštitili od težih oblika gripe, ali kao i svako cjepivo tako i ovo protiv gripe ipak vas neće u potpunosti zaštititi zbog ogromnog broja različitih vrsta virusa koji uzrokuju gripu. Simptomi gripe će vas upozoriti da se nešto dešava sa vašim tijelom pa je najbolje da se obratite svom liječniku koji će vam dati upute kako si olakšati dok se vaše tijelo ne izbori sa gripom.

Koji su simptomi gripe

Simptomi gripe su jako slični simptomima prehlade, pa ponekad sami ne možete odrediti radi li se o prehladi ili gripi. Međutim, postoji razlika u intenzitetu simptoma i brzine kojima se oni razvijaju. Kod prehlade simptomi dolaze polako i nisu intenzivni, dok simptomi gripe dolaze iznenada i jačeg su intenziteta pa su stoga i više iscrpljujući za vaše tijelo.

Glavni simptomi kod gripe su visoka temperatura sa bolovima u mišićima koji se kod prehlade rijetko jave, treskavica koja prati temperaturu, suhi kašalj koji dugo traje i bolan je uzrokovat će i kratkoću daha, glavobolja, velika opća slabost i umor cijelog tijela, bolno grlo, curenje nosa uz začepljenost nosa, a zbog temperature i osjećaj težine na kapcima.

Ukoliko su vaši simptomi kod gripe preteški svakako posjetite svog liječnika koji će vam reći kako da se liječite, ali i pregledom prevenirati moguće komplikacije poput upale pluća. Također, kod djece obavezno treba posjetiti pedijatra jer simptomi poput plavih usnica i temperatura koja se ne može skinuti na normalu, teškoće u disanju, bol u plućima, te iscrpljenost i slabost djeteta ozbiljno mogu ugroziti život djeteta. Jednako tako i svi ostali koji pripadaju u skupinu ugroženih trebaju se obratiti liječniku i kontrolirano pratiti kako se gripa razvija i da li nakon određenog vremena ima znakova oporavka ili se simptomi pojačavaju.

Simptomi gripe i kako ih smanjiti

Kao i kod svake bolesti tako i kod gripe potrebno je pravovremeno započeti liječenje. Kako biste spriječili da se vaši simptomi gripe pogoršaju liječenje treba započeti odmah. Pogoršanje gripe koje se može dogoditi su upala pluća, napadi astme kod osoba koji imaju astmu, pojava bronhitisa, jake respiratorne upale ili upale uha koja se pojavila zbog proširene upale grla i nosa. Za ugrožene skupine ove navedene komplikacije mogu dovesti do ozbiljnog ugrožavanja života.

Simptomi gripe se mogu liječiti snižavanjem temperature uz pomoć lijekova na bazi paracetamola ili ibuprofena, kapanjem nosa ili inhaliranjem dišnog sustava, čak i ispiranjem sinusa naročito ako i inače imate probleme sa sinusima, te sirupima za kašalj i pastilama za grlo. Možete si pomoći i prirodnim preparatima i prirodnim proizvodima poput meda, ljekovitih čajeva, propolisa koji nije na bazi alkohola i jako dobre matične mliječi, sokom od limuna koji je bogat vitaminom C, te naribanim đumbirom u medu. Međutim, med možete koristiti tek kad ste temperaturu stavili pod kontrolu, on će vam najbolje pomoći u oporavku nakon visokih temperatura.

Najvažnije od svega je obratiti se liječniku, puno odmarati i mirovati, te konzumirati puno tekućine jer će visoka temperatura dovesti do dehidracije tijela.

Tagovi: