Tafen nasal – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Tafen nasal - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tafen nasal – djelovanje

Tafen nasal je namijenjen liječenju alergijskog i sezonskog rinitisa, nealergijskog rinitisa i polipa u nosu. Djeluje tako da smanjuje upalu i oticanje nosne sluznice, ublažava kihanje, svrbež i začepljenost nosa. Sadrži djelatnu tvar budezonid koja spada u glukokortikosteroide i djeluje na nosnu sluznicu smanjujući upalu na tom mjestu i smanjujući simptome alergije. Ovaj protuupalni lijek može se kupiti u ljekarnama u obliku spreja za nos. Mogu ga koristiti odrasli i djeca, a njegova primjena mora biti u skladu s uputama ili preporukama liječnika za stanje koje se liječi. Prije upotrebe lagano ispušite nos, zatim kažiprstom pritisnite jednu od nosnica. Bočicu treba protresti, a zatim vrh aplikatora umetnuti u drugu nosnicu. Zatim ponovite isti postupak za drugu nosnicu. Uobičajena preporučena doza je dva puta dnevno za liječenje rinitisa i nosnih polipa. Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 2 pomaka prskanja, odnosno 2 doze, ujutro i navečer. Nakon upotrebe spreja, aplikator i zaštitnu kapicu potrebno je oprati u toploj vodi i osušiti te vratiti u bočicu. Tafen Nasal pruža olakšanje simptoma unutar 10 sati. Lijek ne smiju koristiti osobe alergične na budezonid ili druge aktivne komponente lijeka.

Tafen nasal – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Tafen nasal može izazvati nuspojave. Iako rijetko, može izazvati teške alergijske reakcije. Ako su simptomi ozbiljni, kao što su otežano disanje, mjehurići na koži, oticanje grla, usta i jezika, prestanite koristiti lijek i odmah potražite liječničku pomoć. Uobičajena reakcija javlja se između 1% i 10% pacijenata: iritacija nosa, epistaksa (krvarenje iz nosa). Neuobičajene reakcije javljaju se između 0,1% i 1% pacijenata: kožni osip, urtikarija (crvene ranice na koži), svrbež, otok na površini sluznice. Vrlo rijetke reakcije, koje se javljaju u manje od 0,01% bolesnika: ulceracija sluznice i anafilaktička reakcija (ozbiljna alergijska reakcija), ranice u nosu. Nema poznatih interakcija Tafen nasal spreja za nos s drugim lijekovima za liječenje alergijskog i sezonskog rinitisa. Ako uzimate lijekove za liječenje gljivičnih infekcija, obavijestite svog liječnika. Tafen sprej za nos ne smiju koristiti djeca mlađa od 6 godina. Ne preporučuje se korištenje trudnicama i dojiljama bez savjeta liječnika.

Tafen nasal – cijena, iskustva

U kliničkim ispitivanjima u bolesnika s nealergijskim rinitisom, primjena 2 dnevne doze Tafen nasal spreja za nos pokazala je smanjenje nazalnih simptoma. Na temelju studija također je utvrđeno da ovaj lijek koji se uzima jednom dnevno učinkovito liječi alergijski i sezonski rinitis, čak iu jednoj dnevnoj dozi. Protuupalni učinci lijeka smanjuju početnu manifestaciju upalnog procesa, curenje nosa i nelagodu. Nakon postizanja željenog učinka dozu lijeka treba smanjiti prema uputama liječnika. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Uvijek se pridržavajte savjeta liječnika, poštujući trajanje liječenja. Važno je da se preporučene doze Tafen nasal spreja uzimaju redovito i u isto vrijeme. Bočicu uvijek držite uspravno. Ne posuđujte sprej drugim osobama. Čuvati na temperaturi do 25°C, dalje od izvora sunčeve svjetlosti i vlage. Rok trajanja lijeka nakon otvaranja je dva mjeseca. Nemojte odlagati lijek u kućni otpad. Pitajte svog liječnika kako zbrinuti lijek koji više ne koristite. Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša. Držite lijek izvan dohvata djece.

Tagovi: