Svrbež anusa – uzrok i liječenje

Svrbež anusa - uzrok i liječenje

Svrbež anusa - uzrok

Svrbež anusa je nešto što se često može dogoditi ljudima i nije toliko rijetka pojava. Ovu pojavu karakterizira veoma intenzivna, neugodna i snažna bol i svrbež kod predjela anusa zbog čega imate čestu potrebu za češanjem. Sam poriv za češanjem može izazvati još više svrbeža te samo još više otežati svrbež anusa kojemu se može činiti da nema mu kraja. Ovaj svrbež se uglavnom događa zbog slabe ili pretjerane higijene, te ponekad se niti ne zna koji je točno uzrok svrbeža. Često stvari koje se nalaze u sapunima, vlažnim maramicama i toaletnim papirima mogu isušiti te nadražiti kožu te na taj način vam uzrokovati svrbež.

Ovaj problem se događa kod mnogih ljudi kao i kod male djece, gdje često uzrok svrbeža anusa mogu biti gliste. Uzroci svrbeža anusa su znači suha koža, dermatološke bolesti poput psorijaze, atopijskog dermatitisa, previše vlage na području anusa, inkontinencija stolice, pretjerano pranje, loša higijena, kemijski iritansi, gljivične i bakterijske infekcije, hemoroidi analne fisure i fistule, iritansi u prehrani, lijekovi, infekcije, analni tumor, sistemske bolesti poput dijabetesa te se ponekad može dogoditi svrbež i zbog stresa ili anksioznosti.

Svrbež anusa - simptomi

Simptomi koji se povezuju sa svrbež anusa su vam uz očigledno osjećaj svrbeža i potrebe za češanjem anusa su vam ujedno i iritacija analne regije, peckanje, osjetljivost te i bol koja nastupa s ovom pojavom. U većini slučajeva vam ne bude trebala liječnička pomoć i skrb, no u nekim situacijama se može dogoditi da će vam ipak trebati ako se stanje ne poboljša, nego se naprotiv samo pogorša.

Situacije gdje biste trebali potražiti liječničku pomoć su vam kada svrbež anusa traje već jedan dugi period, kada ne možete shvatiti i koji je uzrok svrbeža anusa, kada svrbež postaje sve intenzivniji i simptomi se pojačavaju, te kada vam se pojave novi simptomi na području anusa poput boli, peckanja i krvarenja, te kada više ne možete normalno sjediti i funkcionirati i remeti vam vaš život. U takvim situacijama trebati potražiti pomoć od svojeg liječnika. No, u većini slučajeva rijetko se događa da će vam trebati liječnička pomoć.

Svrbež anusa - liječenje

Kako biste mogli uspješno izliječiti svrbež anusa i riješiti se te neugodne boli i peckanja, ponajprije je bitno da se pronađe koji je njegov temeljni uzročnik kako biste sukladno k tome mogli uspješno provesti liječenje i napokon se vratiti svome prijašnjem načinu života bez te neugodne boli, iritacije i peckanja te konstante potrebe za češanjem. Lijekovi koji vam mogu pomoći je krema ili mast koja je u sebi sadrži kortikosteroid, zaštitna mast koja i sebi sadrži cinkov oksid, antibiotici ako je uzrok bakterijska infekcija, antimikotici ako je uzrok gljivična infekcija, antiparazitni lijek ili antihistaminici koji mnogu ublažiti svrbež anusa.

Također je bitno da nježno očistite zahvaćeno područje nakon obavljanja nužde, da temeljito osušite područje kako se ne bi bakterije i gljivice dalje množile, da izbjegavate češanje i grebanje, da izbjegavate toaletni papir koji u sebi sadrži boju ili parfeme, da nosite pamučno donje rublje i da nosite široku odjeću i da izbjegavate stvari koje vas iritaciju bilo da je to neka specifična hrana, piće, sapun ili vlažne maramice.


Tagovi: