Svi misle da je mineralna voda zdrava, a ne znaju istinu: Nutricionistkinja upozorila – kao da ste pojeli 15 žlica šećera

Zanimljivosti

Svi misle da je mineralna voda zdrava, a ne znaju istinu: Nutricionistkinja upozorila – kao da ste pojeli 15 žlica šećera

Je li mineralna voda zdrava?

Voda je nešto bez čega ne možemo živjeti te je za naš organizam od izuzetne važnosti kako bi moglo normalno funkcionirati. No, u pitanje dolazi, je li mineralna voda zato zdrava za naš organizam? Jedna nutricionistica je otkrila kako unosom veće količine mineralne vode može doći do kontra efekta, odnosno mogu se dogoditi neke posljedice koje mogu jako loše utjecati na vaš organizam i ostaviti traga. Kako kaže, mineralna voda i druga gazirana pića sadrže u sebi ugljikov dioksid, te ovaj sastojak može nanijeti štetu zubima. Osim toga, mineralnu vodu se ne smije smatrati kao sredstvom koji će vam pomoći kod skidanja tjelesne težine ili kod blokiranja apetita. Također, unošenje mineralne vode u kombinaciji s limunom neće vam samo smanjiti vaš apetit, već ujedno vam može nanijeti štetu sluzi kože vašega želudca, te se kod nekih ljudi može posljedično dogoditi problemi s učestalim podrigivanjem kao i pojavom osjećaja nadutosti u trbuhu.

Koliko se često mineralna voda smije piti?

Iako se na prvi pogled mineralna voda čini kao zdravija alternativa ostalim gaziranim pićima koje su bogate šećerom i ostalih štetnim stvarima, ipak i zdrava alternativa u većim količinama može vam uzrokovati više štete nego li koristi. Ako ne možete bez mineralne vode, savjetuje se onda da pijete između 1 do maksimalno 3 čaše na dan, i to u toku dana. To vrijedi samo ako ste zdravi i ako vam ovaj tip vode odgovara i ne uzrokuje vam neke nuspojave. Mineralna voda je bogata s kalcijem i magnezijem, ovisno naravno od jednog proizvođača do drugog proizvođača. Pošto gazirana voda sadrži magnezija u sebi, to ima povoljan učinak na koncentraciju te smanjenje stresa, umora i osjećaja iscrpljenosti. Ponekad se gazirana voda preporučuje kod dijetoterapija. Ukoliko vam gazirana voda počinje stvarati prekomjernu količinu plinova i imate problema s nadutošću, onda biste trebali odmah prestati konzumirati ovu mineralnu vodu i prebaciti se na druge alternative.

Koliko je mineralna voda dobra za vas?

No, mineralna voda i gazirana pića i sokovi nisu isti, jer gazirani sokovi su vam štetni, posebice za djecu mlađu od 12 godina. razna istraživanja su dokazala kako gazirani sokovi mogu uzrokovati pretilost zbog visoke koncentracije šećera. Ukoliko konzumirate čašu gaziranog soka, to vam je isto kao da ste pojeli 10 do 15 čajnih žlica šećera, a da niste toga niti svjesni. Gazirani sokovi vam mogu osim pretilosti uzrokovati i dijabetes i razne kardiovaskularne bolesti. Svako gazirano piće vam sadrži u sebi umjetna bojila, šećer, kiselinu, pojačivače okusa te prazne kalorije koje vam mogu uništiti vašu krvnu sliku i dovesti vam do razvoja raznih bolesti. Mineralna voda za razliku od gaziranih sokova, ne sadrži prazne kalorije niti šećer i sve ostale štetne stvari, ali sadrži ugljikov dioksid koji u pretjeranim količinama vam može uzrokovati plinove, nadutost te proljev. Zbog toga treba biti oprezan s time i ne pretjerati u unosu. Najbolje vam je piti vodu, to je najbolja alternativa od svih.

Tagovi: