Sveta birmanska mačka

Sveta birmanska mačka

Bajka kaže da su ove mačke kao obične mačke živjele u hramu Lao Tsun boginje koja je imala zlatnu boju tijela i tamnoplave oči i bila je štovana u Burmi. Jednog dana hram boginje Lao Tsun napali su pljačkaši i pritom je ubijen vrhovni svećenik. Mačka koju je najviše volio i koja mu je bila najbliža, stavila je svoje šape na njega i pogledala prema boginji. Otada je njezino krzno poprimilo zlaćanu boju, a oči tamnoplavu, na mjestima gdje je šapicama doticala svećenika, one su postale bijele kao simbol posvećenosti i čistoće duše.

Mora se priznati da je ovo lijepa bajka i priča. Naravno, stvarnost je potpuno drugačija. Na prelasku iz 19. u 20. stoljeće Francuzi su ove mačke počeli dovoditi u svoju zemlju i ozbiljno uzgajati. Ova je mačka nastala križanjem Perzijske i Sijamske mačke i kroz nekoliko generacija poprimila je današnje karakteristike (oblik, boju i oznake).

Službeno pasmina je priznata 1965. godine pod nazivom Chat Sacre de Birmanie u krovnoj Europskoj mačjoj organizaciji (FiFe). Ako smo za neke pasmine utvrdili da su mačke koje se vežu za cijelu obitelj poput Britanske kratkodlake mačke, tako se Svete Birme vežu uz jednu osobu u obitelji pa možemo reći da je to mačka koja na neki način ima i obilježja psa. Naime slijedi toga člana obitelji po cijelom stanu – kući i jako je nesretna kada on nije u njezinoj blizini. Sve mačke komuniciraju očima, ali je Sveta Birma posebna po tome, jednostavno možete osjetiti njezin pogled na sebi.

Sveta birmanska mačka jedna je od najtežih mačaka za uzgoj prema mjerilima izložbenog standarda. Ona po izložbenom standardu mora imati tamnoplave oči, na prednjim i zadnjim šapicama bijele poput snijega “rukavice”, i to potpuno jednake, s time da zadnje šapice moraju na stražnjoj strani noge imati oblik slova V.

Krzno je dugo do srednje dugo, kraće na licu, a na obrazima nešto dulje s bogatim ovratnikom. Mekano, svilene strukture s vrlo malo podlake. Karakteristična je njezina boja krzna. Naime, ona je colourpoint mačka, ali s bijelim rukavicama. Oznake, koje nalazimo na maski lica, ušima nogama i repu moraju biti jednolične boje i u dobrom kontrastu s bojom tijela. Na leđima je kod svih varieteta boja zlatno – bež. Priznate su sve solidne boje s tabi uzorkom i bez njega.

Suživot s tom mačkom, možemo reći, vrlo je zanimljiv i pomalo mističan. Naime, pogled u njezinim očima kao da je uvijek pomalo sjetan i nama, njihovim “vlasnicima” nedokučiv.

Ova mačka pripada poludugim pasminama i njezino krzno zahtijeva češljanje jedanput na tjedan, a sa obzirom na to da je ova mačka, kao i svaka druga, izrazito čista, ne zahtijeva kupanje, osim u slučajevima odlazaka na izložbe. U vezi s prehranom nema nekih posebnih ograničenja ili problema, no nekvalitetna će se prehrana odmah vidjeti po njezinoj dlaci i izgubljenom sjaju u očima.

Vrlo su tolerantne i znatiželjne po prirodi pa će i strancu koji dođe u vaš stan pristupiti sa zainteresiranošću, no također povremeno se voli i osamiti i odrijemati na miru. Vrlo je tolerantna i s malom djecom, no bitno je spomenuti dvije stvari: poželjno je da mačka kao mačić odraste u okruženju s djecom, jer će se tako poslije lakše na njih priviknuti, a također one ne vole, kao uostalom nijedna druga pasmina, da ju se na silu uzima u ruke ili grubo vuče iz skrovišta u koje je ušla da se osami. To pravilo vrijedi za sve mačke pa je vrlo bitno imati to stalno na umu.

Na izložbama Svete Birme privlače veliku pozornost kako svojom ljepotom tako i smirenošću i staloženošću prilikom izlaganja kod suca.

Aktivno se na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu pojavljuje samo jedan kastrat iz jedne od najboljih svjetskih uzgajivačnica koji je uvezen iz Švicarske i već je nekoliko puta bio proglašen najljepšom mačkom izložbe.

Bitno je spomenuti svim novim potencijalnim vlasnicima da se izbor i nabavka nove mačke ne može dogoditi preko noći bilo da tražite vrhunsku izložbenu mačku ili kućnog ljubimca i da se na njih ponekada čeka i po nekoliko godina, a također važno je spomenuti da su uzgajivačnice mačaka u Hrvatskoj potpuno ravnopravne, a neke čak i bolje od uzgajivačnica u Europi pa se pri nabavci nove mačke posavjetujte i s Felinološkim savezom Hrvatske i njihovim članovima i društvima.


Tagovi: