Što su sumamed tablete i sirup – djelovanje i nuspojave

Ljepota i zdravlje

Što su sumamed tablete i sirup - djelovanje i nuspojave

Što je Sumamed i za što se koristi?

Sumamed se kategorizira kao antibiotik koji pripada u skupinu makrolida. Mnogi ga opisuju kao lijek nove generacije radi svojeg širokog raspona korištenja. Primarno se propisuje za liječenje raznih bakterijskih infekcija, kao i za razne upale parazitskih infekcija. Sumamed se također koristi i za: Infekcije u gornjem djelu dišnih putova poput; upale ždrijela te tonzila, upale sinusa i upale srednjeg uha. Infekcije kod donjih dišnih putova poput; Akutnog pogoršanja kod kroničnog bronhitisa ili upale pluća.

Također se koristi kod raznih infekcija potkožnog tkiva, spolno prenosivih bolest kao i infekcije želuca i dvanaesnika. Lijek dolazi u obliku tableta ili sirupa i siguran je za djecu i odrasle. Navedeni lijek pripada u skupinu antibiotika koji nisu opasni za naše tijelo, što se vidi i u njegovoj širokoj primjeni u pedijatriji. Ubija sve štetne mikroorganizme u našem tijelu, veoma je djelotvoran i kao takav sposoban je prodrijeti duboko u određeno inficirano područje. Koristi se za liječenje djece i odraslih.

Sumamed doziranje i način primjene

Kod doziranja ovisno o stanju za koje se koristi je najbolje savjetovati se s liječnikom i ljekarnikom. U preporukama stoji kako se Sumamed dozira u dozi od 30 mg po kilogramu ukupne tjelesne težine ukoliko je riječ o liječenju infekcije gornjih te donjih dišnih putova, kao i infekcije kože ili mekih tkiva. Manja doza od 20 mg po tjelesnoj težini se primjenjuje ukoliko je riječ o liječenju infekcije želuca i dvanaesnika. Doziranje koje vam je odredio liječnik kao terapiju nikako ne bi smjeli povećavati svojevoljno.

Sumamed tablete dolaze u 125 mg i uzimaju se jedanput na dan, uzimaju se oralno uz čašu vode neovisno kada. Navedeni lijek u obliku sirupa se također uzima prema određenim dozama od 5 ml ili 2,5 ml. Mogućnosti predoziranja su minimalne, ukoliko do njega i dođe ono se očituje u: Prolaznom gubitku sluha, dolazi do jake mučnine koju prati povraćanje i moguća pojava proljeva. Kod navedenih znakova predoziranja poželjno je što prije zatražiti liječničku pomoć.

Sumamed mjere opreza i nuspojave

Sumamed se ne bi smio uzimati ako: Imate alergiju na azitromicin ili neki od drugih sastojaka ovog lijeka, ako ste ikada imali alergijsku reakciju na navedeni lijek u obliku osipa ili otežanog disanja. Prije uzimanja Sumameda bitno je naglasiti liječniku ukoliko imate neke od navedenih problema: Srčane poremećaje, probleme s jetrom ili bubrezima. Isto tako važno je kontaktirati liječnika ukoliko se prilikom konzumacije Sumameda pojave sljedeći simptomi: Ubrzani rad srca, pojava omaglice ili nesvjestice, slabost mišića, proljev.

Sumamed ima dva oblika nuspojava, česte i manje česte. Česte pojave koje se javljaju u manje od 1 na 10 osoba su: Glavobolja, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu. Malo manje česte nuspojave koje se javljaju kod 1 od 100 osoba su: Upala pluća, gljivična ili bakterijska infekcija, upala grla ili želuca, poremećaji u disanju, upala sinusa, oticanje kože i preosjetljivost, gubitak apetita, osjećaj nervoze i nesanica, trnci, vrtoglavica, osip i svrbež, otekline, suha koža i pretjerano znojenje.

Tagovi: