Kako se igra sudoku

Zanimljivosti

Kako se igra sudoku

Što je sudoku?

Pojam ljeta su ručnici za plažu, krema za sunčanje, cipele za plivanje te, naravno, i oni časopisi koje možete kupiti uz novine koje su bogati sa raznim vrstama križaljki i ostalim igrama s kojima si možete zaokupirati svoje vrijeme na godišnjem odmoru. Jedno od takvih igri koje možete pronaći je i sudoku, za koji mnogi ne znaju kako se igra ili kako da ispune cijelu tablicu. Vjerojatno ste i vi jednom pokušali ispuniti sudoku tablicu, no na kraju ste samo izgubili živce i odustali ste od toga. Možda zato što ne znate kako se zapravo igra. Ne brinite, niste jedini tko je s ovim imao problema. Ova igra potječe iz Japana, te njegovo ime prevedeno s japanskog znači jedan broj. To je vrsta matematičke zagonetke koja se rješava na temelju čiste logike. No, na prvi pogled se čini kao da nema logike, no otkriti ćemo vam da stvar nije tako teška kako se čini.

Kako igrati sudoku?

Sudoku se sastoji od 9 stupaca i 9 redova, te oni tvore 9 zasebnih kvadrata koji onda čine jedan veliki kvadrat. Cilj ove igre je da ispunite svaki od tih manjih kvadrata s brojevima od 1 do 9, no kvaka je u tome da se ne smije niti u jednom redu ili stupcu ponavljati broj, odnosno da se neki broje ne može ponoviti više od 9 puta. Svaki broj se može samo jednom ponoviti u svakom redu, svakom stupcu i svakom kvadratu. Za početak ćete već imati neke brojeve otkrivene, te je poanta da vi morate napisati ostale brojeve koji nedostaju. Sudoku može imati čak više od jednog rješenja, no to je samo u slučaju ako je na startu bilo jako malo brojeva. U drugim slučajevima, postoji samo jedne rješenje. Ova se igra igra na način da koristite metodu eliminacije, te da otkrijete koji broje tu ne paše ili koji se već pojavio negdje. Postoje razne težine igre, od veoma teškog do laganog, te ima verzija gdje imate 6 kvadrata, 4 kvadrata i slično.

Kako je nastala igra sudoku

Sudoku je igra koja postoji već 1000 godina, kada je i nastala u Japanu. No, igra je postala svjetski popularna tek puno kasnije kada ju je Howard Garns obnovio ovu igru za američki magazin Dell Magazines. I zadnjih godina je igra i dalje popularna, te se vode razni turniri, državna te svjetska natjecanja. Postoje razne metode i strategije za rješavanje sudoku, a u većini slučajeva se koristi više metoda kako bi se što prije i brže riješila ova igra. Prva metoda je metoda eliminacije polja gdje želite pronaći jedino polje u nekom redu, stupci ili kvadratu gdje ima neki broje. A druga metoda vam je metoda eliminacije brojeva gdje pokušavate otkriti koji se broje nalazi u kojem polju. Tu morate promatrati svaki red, stupac i kvadrat u kojem se nalazi polje gdje pokušavate otkriti koji broj tu pripada. Najbolje vam je uvijek pokušati se riješiti jednog broja koji je najviše prisutan, te tako nastaviti dalje s drugim brojevima dok ne riješiti cijelu igru.

Tagovi: