Subutex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Subutex - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Subutex lijek koji olakšava odvikavanje od ovisnosti o drogama

Buprenorphine je glavne aktivna tvar u ovom lijeku koji se blagog opijatskog učinka propisuje ovisnicima o narkoticima dok su na odvikavanju. Subutex je čak 20 – 30 puta jači od morfija i poput metadona olakšava bol kod ovisnika na odvikavanju koji pate od apstinencijske krize, ali će suzbiti i žudnju za drogom. U prvih 8 sati može izazvati blagu euforiju i posve nerealan osjećaj sreće, dobrobiti i zadovoljstva, ali efekt se može produžiti (24 – 72 h).

Subutex nije jeftin, a njegova visoka cijena bi trebala spriječiti zloupotrebe, jer taj osjećaj opuštenosti, smirenosti i bezbrižnosti je baš zavodljiv i iako statistike kažu da je omjer upotrebe ovog lijeka 60: 40 prema metadonu, on je možda preskup za dugotrajnije liječenje. Buprenorphine ima taj opijatski učinak, kao kod opijata od kojih se ovisnik čisti (heroin ili morfij). Iskustva liječenih ovisnika ovom lijeku daju prednost pred metadonom i ako imaju mogućnost izbora, radije biraju njega.

Subutex kao zamjena metadonu ili lijek izbora

Obzirom da liječenje ovisnosti može biti dugotrajno, uz puno recidiva, neki stručnjaci su stava da ovisnik koji dobrovoljno pristao na liječenje treba imati mogućnost izbora. Nema pravih i potkrijepljenih podataka da li je subutex zamjena metadonu ili lijek izbora, a ako ovisnik tijekom terapije dobije metadon umjesto subutexa, razlog je najvjerojatnije ipak njegova previsoka cijena. Ipak ovisnici od 15 godine nadalje jesu skupina kojoj je ovaj lijek namijenjen ako se žele dobrovoljno liječiti od ovisnosti.

Subutex kao i metadon može izazvati ovisnost i to se i događa kod dugotrajnog liječenja. Lijek se ne smije prepisivati osobama mlađim od 15 godina, a nije dovoljno istraženo ni njegovo djelovanje kod adolescenata (osobe od 15 – 18 godina). Ne smijete uzimati ovaj lijek s metadonom, drugim opioidnim analgeticima, analgeticima II skupine poput tramadola, niti s alkoholom ili lijekovima koji sadrže alkohol, te nekim antidepresivima, sedativima i antipsihoticima, jer interakcije ovog lijeka s drugim lijekovima mogu biti vrlo neugodne i opasne.

Nuspojave koje može prouzročiti subutex

Ovaj lijek ne smiju uzimati osobe alergične na buprenorphine, trudnice ga smiju uzimati samo pod liječničkim nadzorom (opasnost da novorođenče imati problema s disanjem je velika), ako ga uzimaju sportaši, trebaju znati da ovaj lijek pokazuje da su na antidoping testu pozitivni, zbog omamljenosti i omaglice ne bi trebali ni voziti dok uzimate ovaj lijek. Nuspojave koje može prouzročiti subutex su različite i ne osjete ih svi jednako, ali probleme s disanjem ili spavanjem iskuse skoro svi.

Subutex može prouzročiti apneju, prekid disanja u snu, hipoksemiju / sniženu razinu kisika u krvi, isprekidan san, često buđenje, nedostatak zraka, a budne noći opet izazivaju pretjerano umaranje i pospanost danju. Ako imate astmu, bronhitis, sinusitis, problemi s disanjem će tijekom uzimanja lijeka biti izraženiji. Oprezan je potreban kod hepatitisa ili drugih bolesti jetre, bolesti bubrega, problema sa štitnjačom, nadbubrežnom žlijezdom, žučnim tegobama, kod niskog krvnog tlaka, kod ozljeda glave ili mozga, kod prostatitisa kod muškaraca.

Tagovi: