Metadon tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Metadon tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Metadon se dobiva isključivo na recept

Metadon se dobiva isključivo na recept jer je zaštićeni opioid čije uzimanje propisuje i nadzire liječnik. Ovaj opioid se koristi protiv bolova i kod liječenje ovisnosti o drogama, naročito kod ovisnika o heroinu. Ovaj lijek umanjuje i olakšava apstinencijsku krizu ovisnika koji se skidaju sa teških droga. Najčešće nuspojave metadonske terapije su pospanost, vrtoglavica, mučnine, povraćanje, zatvor stolice i bolovi u želucu. Kod nekih osoba se javljaju samo blage nuspojave, a kod nekih mogu biti jako teške.

Teže nuspojave kod ovisnika koji uzimaju metadon mogu biti, ostajanje bez daha, plitko disanje, dezorijentiranost, gubitak svijesti ili samo osjećaj da ćete se onesvijestiti, bol u prsima, zbunjenost, niski tlak, ali u takvim slučajevima treba provjeriti zlorabi li liječena osoba ovaj opioid, uzima li povećane doze u odnosu na propisane. Ovaj lijek može imati snažnu interakciju sa drugim lijekovima i kod jačih nuspojava treba sa liječnikom provjeriti radi li se o tome, a ima interakcije i sa mnogim biljkama u prehrani.

Metadon stvara snažnu fizičku ovisnost

Prije početka metadonske terapije pacijent treba znati da metadon stvara snažnu fizičku ovisnost i skidanje s metadona može biti bolno, uznemirujuće i izuzetno teško. Stanja koja prate skidanje s metadonske terapije su bolovi po cijelom tijelu, nemir, razdražljivost i anksioznost, znojenje, nesanica, mučnina, povraćanje, crijevni grčevi, proljevi, bolovi u želucu, problemi s vidom i očima, proširene zjenice, visok tlak, teško disanje, curenje nosa, ubrzan rad srca, nastaju sve, često različite tegobe koje prate apstinencijsku krizu.

Metadon je od velike pomoći u odvikavanju od teških droga trudnim ovisnicama, majkama ovisnicama koje imaju malu djecu i HIV bolesnicima. Metadonska terapija se preporučuje kao kratkoročna detoksikacija u kojoj se doza postepeno smanjuje tijekom 30 dana i dugoročna detoksikacija u kojoj se smanjivanje doza raspoređuje na period duži od 30 dana. Kratkoročno održavanje se terapijski odvija unutar perioda od šest mjeseci, a dugoročno održavanje terapijski traje duže od šest mjeseci i provode se oba sa stabilnim propisanim dozama.

Metadon je pomoć po cijeni koju ovisnik može podnijeti

Mnogi ovisnici nemaju stalan izvor prihoda, pa je povoljna cijena zamjenske terapije za njih važna stavka. Metadon je pomoć po cijeni koju ovisnik može podnijeti, a i obitelj je često potpora kod takvog liječenja. Dokazano je da metadonska terapija pomaže u odvikavanju od teških droga, naročito heroina i ovisniku pomaže u resocijalizaciji i povratku u normalni život. Dužina metadonske terapije je individualna, ali dokazano smiruje euforične i sedativne učinke, kao i nuspojave drugih opijata i želju za njima.

Metadon nije čarobni štapić, pa je nužno individualno raditi sa ovisnikom, uključiti ga u skupine za samopomoć, a i članove njegove obitelji da bi se terapija provodila stabilno i uspješno. Metadonska terapija koristi i HIV bolesnicima kao i osobama koje boluju od hepatitisa B i C kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti, kao i kod liječenja terminalnih bolesnika i kod jakih bolova bilo kojih drugih uzroka. Oralna upotreba ovog opioida je nužna kod liječenje ovisnosti.

Tagovi: