Kako prevladati strah od vožnje

Kako prevladati strah od vožnje

Što je strah od vožnje

Većina nas je kada je napunilo 18 godina se odlučilo na polaganje vozačkog ispita kako bismo se osjećali više odraslo te samostalno, te bili sposobni bez ičije pomoći otići sami do grada ili čak na neku daljnju destinaciju. No, prije nego što možete doći do te točke, najprije morate riješiti autoškolu i položiti sve nužne ispite i odslušati predavanja te odvoziti potrebne satove.

Većina bude jako uzbuđena kad zasjednu za volanom, no neke počne hvatati nekakva vrsta nervoze i nakupi im se doza straha te se ne mogu s time nositi i nisu spremni upaliti auto i krenuti. To je posve normalno i mnogo njih se nosi s time na početku te se moraju naučiti kako prevladavati strah od vožnje. Zato ćemo vam mi kroz ovaj članak pomoći naučiti kako prevladavati strah od vožnje, bez obzira koliko dugo vozite i da li ste početnik ili povremeno imate ovaj malo problem.

Koji je razlog strah od vožnje

Prije nego što vam otkrijemo kako prevladati strah od vožnje, najprije ćemo vam pojasniti zbog čega i dolazi do straha od vožnje i koji su potencijalni uzroci toga, te ćemo kroz primjere pokazati kako se strah od vožnje može reflektirati na vas. Najčešće se ovaj strah može pokazati kako napad panike, srce vam počne brzo kucati, počnete teško disati te, čak i ako nema ovaj strah, počnete paničariti u malo, uskom prostoru od auta. To se najčešće događa mladim, novopečenim vozačima koji po prvi puta se voze posve sami u autu. Ponekad u nekim ekstremnijim slučajevima može doći i do vrtoglavice pa čak i do povraćanja, no to se ipak rjeđe događa.

Najčešće se ljudi počnu znojiti, posebice ruke te im ujedno krenuti drhtati. Ljudima se to počne događati jer misle da nisu sposobni za ovo, te im se sve informacije počnu vrtjeti u glavi i misle da nisu spremni za ovo, no samo su zapravo pod dojmom i moraju se tek naviknuti da samostalne vožnje.

Kako prevladati strah od vožnje

Sada kada smo definirali uzroke straha od vožnje, u ovome dijelu ćemo reći o tome kako možete prevladavati strah od vožnje i biti puno samopouzdaniji i hrabriji tokom vožnje bez panike i nervoze! Najbolji način je da postepeno se ponovno naviknete na vožnju, ukoliko nakon polaganja vozačkog niste dugo vozili zbog straha od vožnje.

Krenite s malo kilometražom, primjerice odvozite se sa svojim autom do prve trgovine ili stanice, te se vratite natrag, i onda sljedeći put povećajte rutu do neke druge stanice ili trgovine. Ujedno, ako ste još u procesu polaganja vozačkog, najbolje vam je da istovremeno se vozite s još jednom osobom u autu na parkingu od neke trgovine, kako bi se naviknuli na vožnju u svome vlastitom autu i tako spriječili strah od vožnje. Ujedno, pokušajte potisnuti loše misli iz emocije iz glave prilikom početka i trajanja vožnje, kako vas ne bi sputavale prilikom vožnje svojim automobilom!


Tagovi: