Stolni tenis pravila

Sport

Stolni tenis pravila

Stolni tenis pravila i povijest

Stolni tenis pravila učinila su ovaj sport jednim od najpopularnijih na svijetu. Teško je pronaći sport kojim se na profesionalnim ili amaterskim razinama bavi više ljudi od stolnog tenisa. Ovaj podatak povezan je sa popularnošću stolnog tenisa u zemljama istočne Azije, mnogoljudne regije na svijetu. Za stolni tenis se vjeruje kako je nastao u Engleskoj tijekom 19. stoljeća, te kako su ga razvili britanski vojni časnici.

U počecima je ovu igru igrala engleska visoka staležna klasa i to u salonima nakon večere. Prvo neslužbeno svjetsko prvenstvo, na kojem su bila nešto drugačija stolni tenis pravila od onih današnjih, odigrano je 1902. godine. Zanimljivo je kako je sustav bodovanja tada bio identičan sustavu bodovanja u tenisu na travi. Također ovom svjetskom natjecanju prethodio je izum celuloidne loptice, kao i stolnoteniskog reketa 1901. godine. Naravno, London je bio domaćin prvog službenog Svjetskog prvenstva 1926. godine. 1988. godine stolni tenis, popularno zvan i ping pong, uvršten je na program Olimpijskih igara.

Stolni tenis pravila-tehnička

Stolni tenis pravila na početku treba razdvojiti na tehnička pravila vezana za dimenzije igrališta, stola, mrežice i reketa i pravila vezana samu igru, način igranja i bodovanja. Kao i kod svakog sporta, pravila su se mijenjala kroz povijest. Stolni tenis je sport koji od igrača zahtjeva fantastične vještine, posebno brzinu reakcije i motoriku. Stolni tenis može se igrati u dvije varijante.

Prva varijanta je single, gdje igra jedan igrač protiv drugoga, a druga varijanta su parovi. Pravila i dimenzije stola su ista, osim izmjene udaraca gdje naizmjenično lopticu udaraju igrači parova. Stol na kojemu se igra stolni tenis visine je 76 cm, a dimenzije površine su 2,74 x 1,525 m. Mrežica visoka 15,25 cm, a koja i za 15,25 cm viri sa svake strane stola, stol dijeli na dva jednaka polja. Naravno, jedno polje pripada jednom a drugo drugom igraču. Također, oba polja su podijeljena na još dva jednaka dijela iscrtanom linijom koja je okomita na liniju mrežice. Ovo je bitno kod servisa gdje igrač mora servirati po dijagonalnim poljima. Što se tiče stolni tenis pravila ne smije se izostaviti specifična loptica promjera 40 mm, a težine 2,7 grama.

Stolni tenis pravila igranja

Objasnili smo kakva su stolni tenis pravila kada su dimenzije igrališta i stola u pitanju. Drugo, jednako važna su pravila igranja i bodovanja. Nekada se bodovalo na način da je pobjednik seta morao osvojiti 21 bod, što je ITTF 2000. godine promijenio kako bi stolni tenis postao još atraktivniji sport. Trenutno je za osvajanje seta potrebno osvojiti 11 bodova, a u slučaju da je rezultat 10: 10, tada pobjednik mora osvojiti 2 boda više. Pobjeda u setu se ne može ostvariti rezultatom 11: 10, dakle, prvi rezultat koji donosi pobjedu u setu, nakon 11: 9 je 12: 10. Također, pobjednik meča je igrač koji prvi osvoji 3 seta.

Serviranje tokom seta odvija se naizmjenično, gdje svaki igrač servira po 2 puta za redom. Servis se izvodi na način da loptica prvo mora ostvariti jedan kontakt sa poljem igrača koji servira, prebaciti mrežicu i ostvariti još jedan kontakt sa poljem protivničkog igrača. Kod igranja je bitno da igrač ničim ne dodiruje stol, a prilikom servisa lopticu u zrak mora baciti minimalno 16 cm od razine stola. Ždrijebom se odlučuje koji igrač će prvi servirati i sa koje strane stola. Što se tiče ostatka stolni tenis pravila i načina izmjene udaraca i loptice, ostali udarci ostvaruju se bez prvog kontakta sa svojom polovicom stola, već se direktno gađa polje protivničkog igrača. Igrač kojemu loptica ostvari kontakt sa njegovim polje više od jednom ili kojemu loptica nakon udarca ne ostvari kontakt sa poljem protivničkog igrača ne osvaja poen, već poen osvaja protivnik.

Tagovi: